maandag, 25. augustus 2014 - 14:46 Update: 25-08-2014 15:35

Vakbonden:Gemeentelijke bezuinigingsdrift maakt te veel kapot

Vakbonden:Gemeentelijke bezuinigingsdrift maakt te veel kapot
Foto: Archief EHF
Den Haag

In steeds meer gemeentes wordt veel meer bezuinigd dan door Den Haag is opgelegd. Daarom roepen FNV, CNV en VCP in een open brief aan alle gemeenten de wethouders van Nederland tot de orde. Dat betekent dat nog meer mensen werkloos raken.

'Bovendien wordt geld dat bestemd is voor bijvoorbeeld de thuiszorg aan andere dingen besteed', aldus de vakbonden maandag.

Dubbele bezuinigingen
Ton Heerts, voorzitter FNV: ‘Door dubbele bezuinigingen in de zorg komen mensen straks in grote problemen. Verpleeghuizen gaan dicht, maar gemeentes bezuinigen vervolgens ook de thuiszorg weg. Wie zorgt er dan voor onze ouderen en chronisch zieken? Wethouders in heel het land moeten nu duidelijk maken of ze kiezen voor mensen of voor lantaarnpalen.’

Maurice Limmen, voorzitter CNV: ‘Steeds meer gemeenten bezuinigen niet het voorgeschreven 32 procent op de thuiszorg, maar bezuinigen die helemaal weg. Er zijn voorbeelden bekend van gemeenten, die meer dan de helft korten op het budget voor begeleiding en dagbesteding van gehandicapten en ouderen. Deze overijverige bezuinigingsdrift maakt te veel kapot.’ Reginald Visser, duo-voorzitter VCP vult aan: ‘Wat gebeurt in Flevoland is niet acceptabel.’

Zorgbijeenkomsten Abvakabo FNV
Abvakabo FNV heeft alvast nagedacht over een actieplan dat aan de achterban wordt voorgelegd. Een actieplan dat kans van slagen heeft als jij en je collega’s ook meedoen. Staatssecretaris Van Rijn denkt dat de enorme bezuiniging en het massaontslag geruisloos zou kunnen worden doorgevoerd. Dus jij zult samen met je collega’s staatssecretaris van Rijn wakker moeten schudden. Iedereen is welkom, dus ook collega’s die nog geen lid zijn van Abvakabo FNV.