dinsdag, 4. november 2014 - 9:06

Vakcentrales waarschuwen Eerste Kamer voor miljardenschade door nieuwe pensioenregels

Vakcentrales waarschuwen Eerste Kamer voor miljardenschade door nieuwe pensioenregels
Den Haag/Amsterdam

FNV, CNV en de VCP roepen de Eerste Kamer op om staatsecretaris Klijnsma te verzoeken de nieuwe pensioenregels aan te passen. De Eerste Kamer bespreekt vandaag wanneer zij die regels gaan behandelen. De vakcentrales waarschuwen ervoor dat de schade kan oplopen tot tientallen miljarden.

Volgens de vakcentrales dwingt dit nieuwe toetsingskader pensioenfondsen om op grote schaal de rente af te dekken middels derivaten. Als de rente gaat stijgen zullen die derivaten een grote verliespost opleveren, waardoor indexatie op de lange termijn nog lastiger wordt. Daarom moet hier snel onderzoek naar gedaan worden. Door de strengere nominale buffereisen wordt indexeren op korte termijn namelijk al praktisch onmogelijk.

De vakcentrales stellen in hun brief aan de Eerste Kamer verder dat een instabielere rekenrente voor de lange termijnverplichtingen, de zogeheten UFR, tot een verdere verlaging van de dekkingsgraden zal leiden, gemiddeld met 5 procent. Zij pleiten ervoor deze nieuwe UFR even te parkeren. Dit omdat er volgend jaar vanuit Europa mogelijk weer een andere methodiek komt voor de bepaling van deze rekenrente, die aanleiding kan zijn voor aanpassingen aan de Nederlandse UFR. Amendering op amendering is onwenselijk. De vakcentrales willen dat dit jojobeleid wordt voorkomen. Zij pleiten voor een methodiek die stabiel uitwerkt en de huidige methodiek is stabieler dan de nieuwe methodiek.

Categorie:
Provincie: