zaterdag, 15. februari 2014 - 19:08 Update: 03-07-2014 0:42

Vaker astma na kortere zwangerschap

foto van bevaling | fbf
Foto: fbf archief
Rotterdam

Niet alleen veel te vroeg geboren kinderen hebben een verhoogd risico op astma. Ook net te vroeg geborenen lopen meer kans op deze ziekte aan de luchtwegen.

Europese studie
Dit stellen onderzoekers van het Erasmus MC vast na het bestuderen van gegevens van 147.252 Europese kinderen. Hierbij zaten 5.815 kinderen uit de Rotterdamse studie Generation R.

baby in badGewichtstoename
Kinderen die vóór 40 weken zwangerschap geboren worden, hebben een sterk verhoogd risico op astma. Ook kinderen die maar net te vroeg geboren zijn, of een snelle gewichtstoename hebben in hun eerste levensjaar, lopen meer kans.

Meer dan ooit
Astma is de meest voorkomende chronische ziekte op de kinderleeftijd. Deze voortdurende ontsteking van de longen komt bij zo'n een op de tien kinderen voor. Er zijn meer kinderen met astma dan ooit tevoren. Waardoor dat komt, is niet precies bekend.

Aantal weken
Dr. Agnes Sonnenschein-van der Voort: “Kinderen die geboren zijn tussen 37 en 40 weken blijken al een verhoogd risico op astmaklachten hebben. Hoe eerder kinderen geboren worden, des te groter het risico. Bij kinderen die tussen 30 en 32 weken zwangerschap geboren zijn, kan dit risico zelfs 90% hoger zijn in vergelijking met kinderen die na 40 weken zwangerschap geboren zijn. Het risico neemt af, maar is nog steeds 10% verhoogd bij kinderen die maar net te vroeg geboren zijn."

Consultatiebureaus
Dr. Liesbeth Duijts, kinderarts-longziekten en epidemioloog: "Er is meer onderzoek nodig om te kunnen zeggen waardoor precies vroeggeboorte en versnelde gewichtstoename in het eerste levensjaar tot astmaklachten leiden. Toch kunnen consultatiebureaus, huisartsen en kinderartsen de uitkomsten van het onderzoek al wel meenemen in hun beleid. Zij kunnen bijvoorbeeld bij te vroeg geboren kinderen extra alert zijn op de gewichtsgroei en screenen op luchtwegklachten."

Categorie: