maandag, 3. november 2014 - 8:15 Update: 03-11-2014 12:15

Vaker koolmonoxidevergiftiging door cv-ketel door fouten bij installatie

Vaker koolmonoxidevergiftiging door cv-ketel
Foto: Archief EHF
Hilversum

Uit onderzoek van het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek blijkt dat er in de afgelopen jaren steeds meer slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging zijn door problemen met cv-ketels.

In 2013 kwam duidelijk naar voren dat er in dat jaar meer slachtoffers waren als gevolg van koolmonoxidevergiftiging met cv-ketels dan met geisers. In het EO-programma zegt Jibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat  'er behoorlijk wat slachtoffers vallen door het installatiewerk van installateurs zonder papieren'.

Jaarlijks komen er gemiddeld tien mensen om door koolmonoxidevergiftiging en raken er zo'n 100 gewond. In 2013 waren dat 83 slachtoffers als gevolg van koolmonoxidevergiftiging met cv-ketels versus 30 slachtoffers met geisers.

Vroeger waren ouderwetse geisers, waarin het reukloze gas ontstaat door onvolledige verbranding, doorgaans de oorzaak van de vergiftiging. Nu ligt de oorzaak  vaker bij de cv-ketel. Bij de installatie worden fouten gemaakt waardoor het gas vrijkomt. Installateur is een vrij beroep. Er worden geen eisen aan installateurs gesteld en daardoor hebben beunhazen vrij spel.

Joustra in Dit is de Dag Onderzoek: "Koolmonoxide is een onderschat probleem. Hier vallen behoorlijk wat slachtoffers. Wij vinden het van belang dat vakbekwame mensen langskomen om iets te installeren. Daar hebben mensen gewoon recht op."