donderdag, 17. april 2014 - 8:32 Update: 03-07-2014 0:38

Vandaag op 300 plekken actie in de zorg

foto van verpleeghuis | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

De acties voor goede zorg breiden zich steeds verder uit. Vandaag zullen in ruim 300 verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland zorgmedewerkers in actie komen voor een goede zorg met een goede cao. Zij willen kwaliteit van zorg kunnen bieden aan de cliënten en willen daarom dat de hoge werkdruk en de onzekere roosters in de zorg worden aangepakt.

Ook het voorbarig sluiten van verzorgingshuizen, waardoor de zorg en het werk verdwijnt, moet stoppen. Werkgeversorganisatie Actiz heeft inmiddels een voorstel gedaan om begin mei om tafel te gaan. Abvakabo FNV vindt dit positief en wil graag zo snel mogelijk weer aan tafel om te komen tot een oplossing. Vandaag zal dit bij de acties met de leden worden besproken.

Sinds januari voeren de medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen actie voor een goede zorg met een goede cao. Dat begon in januari op 50 plekken, maar inmiddels doen op ruim 300 plekken in Nederland zorgmedewerkers mee aan de actie. Abvakabo FNV voorzitter Corrie van Brenk en FNV vicevoorzitter Ruud Kuin bezoeken respectievelijk acties in Zoetermeer en Amsterdam om de zorgmedewerkers een hart onder de riem te steken. Op een aantal plekken leggen zorgmedewerkers langere tijd het werk neer en organiseren in deze tijd een manifestatie of een verwendag voor de cliënten.

De organisatie van zorgwerkgevers, Actiz, sloot een cao verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg zonder Abvakabo FNV, de grootste vakbond in de zorg en zonder de werkgevers in de thuiszorg. Deze cao, tot stand gekomen met de andere, kleinere vakbonden, doet niets aan de grote problemen in de zorg en kent veel te weinig waardering voor de mensen die werken in de zorg.

Abvakabo FNV sloot eerder wel een cao af met de werkgevers in de thuiszorg. Deze werkgevers zijn ook ontevreden over het cao-akkoord van Actiz. Deze cao geldt alleen voor de medewerkers in de thuiszorg, huishoudelijke verzorging. Maar ook de medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen verdienen een goede cao.
 

Categorie: