woensdag, 2. juli 2014 - 0:18 Update: 03-07-2014 0:33

Vanwege zorgkosten volgen patiënten vaak verwijzing naar ziekenhuis niet op

Foto van huisartspraktijk | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van huisartspraktijk | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Zorgmijden neemt steeds zorgwekkender vormen aan. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging naar de mate waarin patiënten om financiële redenen het advies van hun huisarts niet opvolgen.

Kozen patiënten er in 2013 met name voor niet naar een zorgaanbieder in de buurt als de psycholoog of fysiotherapeut te gaan. In 2014 gaat het steeds vaker om het niet opvolgen van een verwijzing naar het ziekenhuis of het niet doen van aanvullend onderzoek als lab of röntgenfoto’s.

Hoewel de economie de weg weer naar boven heeft gevonden, lijkt dit nog niet te gelden voor de individuele patiënt. Ook dit jaar heeft 94 procent van de huisartsen te maken met patiënten die zeggen geen geld te hebben om het doktersadvies op te volgen. Bovendien worden artsen hier steeds vaker mee geconfronteerd. 71 procent heeft hier eens per week of vaker mee te maken (62% in 2013). In vijftien procent van de gevallen is dit zelfs meerdere keren per dag (9% in 2013).

Geen onnodige drempels voor zorg
Als een patiënt aangeeft geen geld te hebben om het doktersadvies op te volgen, wijzen huisartsen op de mogelijke effecten van die keuze. Vier van de vijf huisartsen maakt het probleem niet alleen bespreekbaar, maar gaat op zoek naar alternatieven. Bijvoorbeeld door het inplannen van een extra controleafspraak voordat de huisarts aanstuurt op niet vergoede zorg.

Categorie:
Tag(s):