donderdag, 1. mei 2014 - 17:41 Update: 03-07-2014 0:37

Veehandelaar Wagenberg opnieuw in de fout

Foto van verwaarloosde pony's | Politie
Foto: Politie
Wagenberg

Een 55-jarige paardenhandelaar uit Wagenberg is dinsdag aangehouden omdat hij ondanks een houdverbod opnieuw verwaarloosde pony's op zijn terrein heeft staan. De dieren zijn inbeslaggenomen.

Dierenagenten constateren tijdens een controle dat de verdachte opnieuw een 22-tal Shetland pony's en een ezel op zijn terrein heeft staan. Een groot aantal dieren heeft last van te lange hoeven en een slecht onderhouden vacht. Eén pony heeft ernstig last van gebrokkelde hoeven en deze zijn bovendien ver ingescheurd. Een opgeroepen dierenarts constateert dat een groot deel van de aanwezige dieren niet goed verzorgd worden.

Bij de paardenhandelaar zijn op 16 oktober 2013 ook al 110 verwaarloosde pony's en paarden weggehaald. De politierechter heeft hem hiervoor veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijk gevangenisstraf van 2 maanden met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast moet hij een eerder opgelegde voorwaardelijke werkstraf van 120 uur ten uitvoer brengen én hij mag geen dieren meer houden. De politierechter legt verder als bijkomende straf op dat veroordeelde het beroep van veehandelaar niet mag beoefenen.

Na overleg met het Openbaar Ministerie is besloten de dieren op te slaan en bij een opslaghouder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De kosten worden in rekening gebracht bij de eigenaar. De man is aangehouden en op het bureau van politie verhoord. Hij heeft een proces-verbaal gekregen voor verwaarlozing van zijn dieren en moet zich te zijner tijd opnieuw voor de rechter verantwoorden. Dierenagenten houden de komende tijd de vinger aan de pols. Als de veehouder weer dieren gaat houden krijgt hij onmiddellijk een proces-verbaal uitgereikt.

Provincie:
Blik op 112: