vrijdag, 9. mei 2014 - 21:19 Update: 03-07-2014 0:36

Veel last en schade door overtrekkend onweer

foto van onweer bui | fbf
Foto: fbf

De onweersbuien die vrijdagavond over Nederland trokken hebben op verschillende plaatsen voor de nodige problemen gezorgd.

Op zich kwam het slechte weer niet onverwachts. Het KNMI had vanwege het verwachte gevaarlijke weer voor het hele land code geel afgegeven. In verschillende delen van het land was het door de onweersbuien, die gepaard gingen met hagel, blikseminslag en harde wind, goed raak, zo melden verschillende media.  Zo stortte door de wind in Vijfhuizen (NH.) een deel van een muur van de St. Augustinusparochie in. In Volendam sloeg de bliksem in een huis in. De bewoner van het huis bleef ongedeerd, maar in de straat waar het huis staat, zat men tijdelijk zonder stroom. Ook in een huis in Ermelo (Gld.) sloeg de bliksem in, waardoor het pand in brand vloog. De bewoners waren op dat moment niet thuis. Het pand is door de brandweer onbewoonbaar verklaard.

RTV Oost meldde dat Radio Oost  in de regio even kort uit de lucht is geweest. Waarschijnlijk doordat de bliksem in de mast was ingeslagen. Ook het politiebureau in Wassenaar kreeg te maken met blikseminslag. De schade bleef beperkt tot wat kapotte beeldschermen. Voor de inzetbaarheid van de politie had dat geen gevolgen. Op de Veluwe, in de Acherhoek en in Overijssel moest de brandweer vele malen uitrukken vanwege takken en omgewaaide bomen en was er sprake van stormschade.

De ANWB meldde dat het weer vrijdagavond tot een ,,rommelige'' avondspits heeft geleid met diverse kop-staatsbotsingen. En ook het treinverkeer ondervond hinder van het onstuimige weer.

Intussen zijn de buien minder actief geworden en trekken ze naar het oosten weg. Zaterdag is er opnieuw kans op onweer. De temperatuur zal niet hoger uitkomen dan een graad of 15.

Provincie:
Tag(s):