donderdag, 30. januari 2014 - 23:13 Update: 03-07-2014 0:43

Veerdienst EVT mag van gerechtshof op Terschelling blijven varen

Foto van reddingsband boot | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Terschelling

De nieuwe veerdienst van Rederij EVT mag vanaf 1 februari 2014 naar Terschelling blijven varen. Dit heeft het Gerechtshof Den Haag donderdag in een spoedappel beslist.

Het Haagse hof vernietigt de beslissing in eerste aanleg van de voorzieningenrechter.

Deze uitspraak van het Haagse hof in dit spoedappel houdt verband met een langlopend conflict tussen de rederijen EVT en TSM (rederij Doeksen) over de veerdienst naar Terschelling en Vlieland. EVT heeft van de Nederlandse Staat een tijdelijk recht gekregen om naast TSM veerdiensten naar Terschelling te verzorgen. EVT mag straks niet meer varen naar Terschelling, omdat TSM het alleenrecht (een concessie) voor deze veerdienst van de Staat heeft gekregen.

Volgens EVT is dat alleenrecht in strijd met de Europese mededingingsregels. Daarom is EVT een procedure tegen de Staat begonnen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Het CBb heeft vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie in Luxemburg over de uitleg van het Europese recht. Dit betekent dat het nog een tijd zal duren, voordat het CBb uitspraak zal doen over deze concessie.

Intussen heeft de Staat gezegd dat EVT de haveninrichtingen in Harlingen en Terschelling vanaf 1 februari 2014 niet meer mag huren. Hierdoor kan EVT vanaf de komende maand geen veerdiensten meer verrichten, omdat zij zonder haveninrichting geen reizigers meer aan wal kan zetten. De Staat heeft deze beslissing genomen, omdat volgens de Staat en TSM de lijn ‘te dun’ is voor twee veerdiensten. De Staat is bang dat TSM hierdoor ‘omvalt’ en de veerdienst in gevaar komt.

EVT heeft deze beslissing aangevochten bij de voorzieningenrechter in de Rechtbank Den Haag in een procedure tegen de Staat en TSM. In eerste aanleg had EVT hiermee geen succes, maar het Haagse hof heeft EVT vandaag in hoger beroep (in een spoedprocedure) gelijk gegeven.

Het hof vindt het op zich terecht dat de Staat zich het belang aantrekt van een goede veerdienst. Tóch vindt het hof dat de huuropzegging niet zorgvuldig is geweest. Volgens het hof had de Staat met EVT moeten overleggen over eventuele andere oplossingen, die voor EVT minder ingrijpend zijn. Daarnaast twijfelt het hof over de financieel-economische onderbouwing van de problemen bij TSM.

Tot slot is het volgens het hof niet juist om met deze huuropzegging vooruit te lopen op de beslissing van het CBb, waar EVT zeker niet minder kansen heeft dan de Staat en TSM. Daarom heeft het hof de beslissing van de voorzieningenrechter vernietigd en geoordeeld dat EVT vanaf 1 februari 2014 kan blijven varen.