woensdag, 10. december 2014 - 10:29 Update: 10-12-2014 13:09

VEH: Banken verdienen miljarden door overwinst op hypotheken, huishoudens betalen veel te veel

Banken incasseren zes miljard overwinst op hypotheken
Foto: Archief FBF
Amersfoort

De 'overwinst' die banken en andere geldverstrekkers tussen medio 2009 en medio 2014 op hypotheken hebben kunnen boeken bedraagt ruim zes miljard euro.

Dit blijkt uit berekeningen van Vereniging Eigen Huis op basis van de rentebarometer die de Universiteit van Amsterdam maandelijks opstelt. Hoofdoorzaak van de hoge winstmarge is een gebrekkig functionerende hypotheekmarkt waar gezonde concurrentie en marktwerking niet meer bestaan. Dit meldt Vereniging Eigen Huis op de website.

Nederlandse banken kunnen op de kapitaalmarkt tegen relatief lage kosten geld lenen, onder meer omdat Nederlandse huiseigenaren tot de meest betrouwbare betalers behoren. Toch brengen diezelfde banken de hoogste rentetarieven in rekening. Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis: 'Mensen met een hypotheek hebben door een hogere rente fors bijgedragen aan het herstel van banken, die zonder uitzondering zijn geslaagd voor de Europese stresstest.'

Over de oorzaak van het probleem zegt Rob Mulder op BNR-radio: 'Het probleem zit hem in een gebrek aan concurrentie. Aan het begin van de crisis hebben allerlei buitenlandse partijen zich teruggetrokken van de Nederlandse hypotheekmarkt, daardoor is die in handen gekomen van de vier grote banken in Nederland. Samen hebben die nu zo'n 80 procent van de markt in handen. Daardoor kunnen ze meer winst maken dan bij voldoende concurrentie het geval zou zijn.'

Met die beleid overtreden de banken de wet niet, maar: 'Het is wel moreel verwerpelijk als je eerst door de maatschappij gered bent als bankwezen en je gaat dan ook nog een keer huishoudens zo uitknijpen door hen veel  te veel laten betalen voor hun hypotheek', aldus Mulder.

 

Categorie:
Tag(s):