vrijdag, 4. juli 2014 - 9:28 Update: 04-07-2014 9:51

VEH: Gedupeerden moeten centraal gesteld bij afwikkeling bevingschade

Scheur in muur
Foto: MV

Bij de inrichting van de uitvoeringsorganisatie voor schadeherstel in Groningen moet het belang van de inwoners centraal staan. Dit stelt Vereniging Eigen Huis in haar brief aan de Dialoogtafel Groningen.

Schade aan woningen zou eerst moeten worden hersteld, wie wat betaalt moet later worden geregeld. De vereniging vindt bovendien dat de bewijslast moet worden omgekeerd: schade wordt geacht aardbevingsschade te zijn tenzij kan worden aangetoond dat dat niet zo is.

onafhankelijkheid uitvoeringsorganisatie
Inwoners van Groningen hebben recht op onafhankelijk, eerlijk en bindend advies over schadeherstel, bouwkundige versterking en waardevermeerdering. Een echt onafhankelijke uitvoeringsorganisatie, helemaal los van de NAM, wordt klaarblijkelijk juridisch niet haalbaar geacht. Daarom moet alles in het werk worden gesteld om het zelfstandig functioneren van de uitvoeringsorganisatie in de praktijk te garanderen. Vereniging Eigen Huis is er van overtuigd dat het vertrouwen van de bevolking alleen kan worden hersteld als bij de inrichting van de uitvoeringsorganisatie het belang van de bewoners weer centraal wordt gesteld.

veel mis bij schadeafwikkeling
In een brief aan de voorzitters van de Dialoogtafel Groningen geeft Vereniging Eigen Huis aan wat er in haar visie moet gebeuren om dit vertrouwen op te bouwen. De vereniging constateert dat er nog veel mis gaat bij de schadeafwikkeling. Kleine schades worden vaak nog wel snel afgehandeld, maar bij schades met een grotere impact ontstaat gedoe. Discussies over bouwtechnische zaken worden over de hoofden van de eigenwoningbezitters gevoerd en hebben vaak een onduidelijke uitkomst. Vereniging Eigen Huis vindt dat er nu echt vanuit het belang van de inwoners gedacht moet worden.

Lees alles over:
Provincie: