maandag, 30. juni 2014 - 14:06 Update: 03-07-2014 0:33

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond presenteert zogenaamde ambubram

foto van nieuw hulpverleningsvoertuig | VRR
Foto: VRR
Rotterdam

De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft vandaag in Rotterdam een nieuw voertuig gepresenteerd. Het gaat om de zogenaamde 'ambubram'. Het voertuig gaat in het gebied van Maassluis en Hoek van Holland drie maanden ingezet worden dat zowel ambulancetaken als brandweertaken zal uitvoeren.

De bemanning van het voertuig bestaat uit twee hulpverleners, die samen beschikken over brandweer- en verpleegkundige vaardigheden.
De VRR houdt de proef om te onderzoeken hoe de hulpverlening aan burgers kan worden versneld en verbeterd. Ook zoekt de organisatie naar mogelijkheden voor verdere samenwerking tussen de verschillende hulpverlenings-disciplines. Innovatie is één van de speerpunten in het beleid van de VRR.

De taken van dit eerstehulpvoertuig (EHV) zijn veel beperkter dan de reguliere ambulances en brandweervoertuigen. Daar staat tegenover dat - dankzij de combinatie van deskundigheden en de snelheid waarmee het voertuig kan worden ingezet - er sneller hulp kan worden geboden aan burgers in nood. De proef moet uitwijzen wat de inzet van dit nieuwe hulpverleningsvoertuig toevoegt aan de hulp en zorg die de VRR met de bestaande hulpverleningsvoertuigen biedt. In het najaar zullen de ervaringen met de EHV daarom uitgebreid worden geëvalueerd.
De proef zal worden gehouden tijdens de periode van het strandseizoen. Het voertuig krijgt de brandweerkazerne van Maassluis als standplaats. Op echte stranddagen, als het warmer is dan 25 graden, wordt het voertuig verplaatst naar de EHBO-post op het strand van Hoek van Holland. De VRR stelde vorig jaar voor het eerst deze ‘25+ regeling’ in. Toen werd daarbij gebruik gemaakt van een gewone ambulance.
Als het nodig is, zullen altijd ook de ‘gewone’ brandweervoertuigen of ambulance worden gealarmeerd en ter plaatse gaan.

Provincie:
Blik op 112: