dinsdag, 9. december 2014 - 16:00 Update: 09-12-2014 22:42

Veiling van bijzonder stukje maansteen van 10 gram

Stukje maan te koop
Foto: Catawiki
Amsterdam

Mensen die dachten alles al te hebben kunnen deze week terecht bij online veilinghuis Catawiki. Daar wordt tijdens een grote meteorietenveiling namelijk een uniek stuk maansteen geveild. Op aarde is slechts 400 kilo maansteen bekend waarvan het meeste is meegenomen door de astronauten van de Apollo-missies.

Per gram behoort maansteen tot één van de duurste substanties op aarde. Maansteen is per gram bijna 50x duurder dan bijvoorbeeld goud. Het stukje maansteen in de veiling wordt gezien als één van de mooiste op aarde. De verwachting is dat het stukje maansteen van slechts 10 gram tussen de 7.500 en 10.000 euro gaat opbrengen. Tijdens de meteorieten veiling bij Catawiki komen in totaal 90 bijzondere meteorieten onder de hamer.

Maansteen

Volgens veilingmeester Luc Hennion van Catawiki is het vrij uniek dat er een stuk maansteen op de markt komt. ''De meeste maanstenen zijn in het bezit van musea, koningshuizen of voormalig regeringsleiders. Deze hebben ze gekregen van President Nixon die de maanstenen tussen 1969 en 1973 weggaf als relatiegeschenk''. Voor zover bekend zijn de enige maanstenen in Nederland in het bezit van Museum Boerhaave in Leiden. Voormalig koningin Juliana schonk deze aan het museum toen ze deze in 1969 van Nixon had gekregen. ''De maansteen in de veiling is extra bijzonder omdat deze niet is meegenomen van de maan, maar door een meteorietinslag is losgeslagen van de maan en op aarde is neergekomen'', aldus Hennion. Experts hebben vastgesteld dat het hier om een maansteen gaat vanwege de unieke chemische samenstelling van de steen die gelijk is aan de meegenomen maanstenen.

Reuzen-meteoriet

De veiling kent naast de maansteen nog een ander topstuk. Zo wordt er ook een heuse reuzen-meteorieten geveild. Het gaat om een ijzermeteoriet afkomstig uit Rusland van maar liaak maar hele kleine delen overblijven. De inslag van een meteoriet van dit formaat heeft een klap veroorzaakt die naar schatting 25 tot 35 keer zo zwaar was als de atoombom die op Hiroshima viel. Veilingmeester Hennion verwacht dat deze meteoriet tussen de 600.000 euro en 800.000 euro gaat opbrengen. Vooral musea zullen in deze meteoriet geïnteresseerd zijn.

Categorie:
Tag(s):