woensdag, 16. april 2014 - 20:57 Update: 03-07-2014 0:38

Verdachte (35) internationale webcamseks-zaak opgepakt

Foto van webcam | Sxc
Foto: SXC

De politie heeft half januari een 35-jarige man aangehouden in de regio Tilburg die er van verdacht wordt dat hij minderjarige meisjes in Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten heeft aangezet tot het verrichten van seksuele handelingen voor de webcam. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekendgemaakt.

Het Openbaar Ministerie heeft strafrechtelijke vervolging ingesteld tegen de 35-jarige man die via internet vermoedelijk tientallen slachtoffers maakte.

De officier van justitie bij het Landelijk Parket maakte dit bekend tijdens een eerste pro forma-zitting in deze zaak voor de rechtbank Amsterdam. De rechtbank heeft de voorlopige hechtenis van de verdachte met drie maanden verlengd.

Aanhouding
De verdachte werd al halverwege januari door de politie aangehouden in de regio Tilburg. De 35-jarige man wordt ervan verdacht dat hij via internet minderjarige meisjes benaderde en verleidde tot het verrichten van seksuele handelingen voor de webcam. Vervolgens zou hij de meisjes onder druk hebben gezet om mee te werken aan het maken van nieuw beeldmateriaal. Het onderzoek heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat de verdachte slachtoffers fysiek heeft misbruikt.

Het staat nog niet vast hoeveel meisjes de verdachte heeft benaderd. Het onderzoek is in volle gang en richt zich op het identificeren en informeren van slachtoffers. Zij zullen worden geïnformeerd door de politie en krijgen hulp aangeboden.

Oplichting
De verdachte heeft in het buitenland waarschijnlijk ook volwassen mannen opgelicht. Deze mannen verrichtten seksuele handelingen voor de webcam, in de veronderstelling dat ze via internet contact hadden gelegd met een minderjarige jongen. De verdachte zou de mannen geld afhandig hebben gemaakt met het dreigement de beelden te overhandigen aan de politie.

De 35-jarige man zit in voorlopige hechtenis wegens aanranding, het vervaardigen en verspreiden van kinderporno, oplichting, computervredebreuk en bezit van harddrugs.

Het Landelijk Parket en de politie werken in dit onderzoek nauw samen met buitenlandse autoriteiten, waaronder het Britse National Crime Agency.