vrijdag, 5. september 2014 - 18:16 Update: 05-09-2014 19:15

Verdachte aanvaring Vinkeveense Plassen hoeft niet weer de cel in

Verdachte aanvaring Vinkeveense Plassen hoeft niet weer de cel in
Foto: Archief EHF
Arnhem

De man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanvaring met dodelijke afloop op de Vinkeveense Plassen, hoeft niet weer de cel in.Dit heeft de raadkamer van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vrijdag besloten.

Bij de rechtbank
Op 21 augustus heeft de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland beslist over het voorarrest van een 49-jarige man uit Oosterbeek die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanvaring met dodelijke afloop op de Vinkeveense Plassen. De raadkamer van de rechtbank heeft de vordering van de officier van justitie tot gevangenhouding van de verdachte afgewezen.

Op basis van nieuwe stukken in het dossier kwam de rechtbank tot de conclusie dat zij juridisch gezien op dat moment de verdachte niet langer vast kon houden. Om de verdachte langer vast te kunnen houden, zijn ernstige aanwijzingen nodig voor (voorwaardelijk) opzet op doodslag of roekeloosheid aan de kant van de verdachte. De rechtbank oordeelde dat die er op dat moment niet waren. Wel achtte de rechtbank vooralsnog ernstige aanwijzingen voor een lichtere verdenking, namelijk dood door schuld, aanwezig.

Hoger beroep
De officier van justitie was het niet eens met de vrijlating van de verdachte en heeft van deze beslissing van de raadkamer hoger beroep ingesteld bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Het gerechtshof heeft deze zaak op 3 september in raadkamer behandeld.

De raadkamer van het gerechtshof is net als de rechtbank van oordeel dat er op dit moment, gelet op de eisen die daar in de wet en jurisprudentie aan worden gesteld, onvoldoende ernstige bezwaren bestaan voor (voorwaardelijk) opzet op doodslag dan wel voor roekeloosheid in de juridische betekenis van het woord. Dat is in deze zaak een noodzakelijke voorwaarde om de verdachte al van zijn vrijheid te kunnen beroven nog voor dat hij is veroordeeld.

Er bestaan vooralsnog wel ernstige bezwaren voor een lichtere verdenking, namelijk dood door schuld, zonder roekeloosheid, maar voor dat feit is wettelijk geen voorlopige hechtenis mogelijk. Gelet op het besloten karakter van de raadkamer zal het hof geen verdere inlichtingen over deze zaak verstrekken. Naar verwachting vindt er op 13 november 2014 bij de rechtbank Midden-Nederland (locatie Utrecht) een regiezitting in de strafzaak tegen deze verdachte plaats.