zondag, 29. juni 2014 - 17:04 Update: 03-07-2014 0:33

Verhaegh vervangt Janmaat in Oranje-basis

Foto van Oranje-elftal | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

(ElfVoetbal) Paul Verhaegh maakt tegen Mexico zijn WK-debuut

Louis van Gaal geeft de 30-jarige rechtsback van FC Augsburg de voorkeur boven Daryl Janmaat.
Ook kilometervreter Wesley Sneijder doet mee. Van Gaal verwacht veel van de 30-jarige aanvallende middenvelder, zo heeft hij kort voor de achtste finale laten weten. "Ik denk dat Wesley nog verder in het toernooi kan groeien, vooral wat vorm betreft. Zijn fysieke prestaties zijn geweldig, hij heeft een geweldige ontwikkeling doorgemaakt de laatste drie maanden. Daar zijn we allemaal blij mee, maar uiteindelijk gaat het in het voetbal ook om andere dingen. En daarin kan hij nog groeien."

Sneijder speelt tegen Mexico zijn vijftiende WK-duel en passeert daarmee Wim Jansen, Ruud Krol en Johnny Rep. Robin van Persie voegt zich tegen de Mexicanen naast dat drietal.

Tegenover de NOS verklaart Van Gaal zijn keuze voor Verhaegh. "Janmaat heeft het gewoon uitstekend gedaan, maar het spel in balbezit moet beter. Dat hebben we met z'n allen besloten. Ik hoop dat met Verhaegh de opbouw en het positiespel verbetert. Vooral in de eerste en tweede fase."

Van Gaal beseft zich goed dat een nederlaag tijdens de knock-outfase een einde van het WK voor het Nederlands elftal betekent. "Het is de knock-out fase. Ik heb heel veel vertrouwen, maar natuurlijk is het de dood of de gladiolen. Dat heb ik vandaag ook weer tegen de spelers gezegd. We hebben tot nu toe goed gespeeld. Je ziet dat Chili ook zomaar van Brazilië had kunnen winnen, met die laatste bal op de lat. Maar had telt niet. We moeten winnen, inderdaad. Daar gaan we voor."

Dirk Kuyt acteert wederom als gelegenheidslinksback. De 33-jarige Katwijker speelt zijn honderdste interland voor Oranje en is de zevende Nederlander die deze mijlpaal weet te bereiken. De winnaar van Nederland - Mexico plaatst zich voor de kwartfinaleronde. Daarin zal Costa Rica of Griekenland de tegenstander zijn. Nederland - Mexico begint om 18:00 uur.

Opstellingen:
Nederland: Jasper Cillessen; Dirk Kuyt, Daley Blind, Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Paul Verhaegh; Nigel de Jong, Georginio Wijnaldum, Wesley Sneijder; Robin van Persie, Arjen Robben
Mexico: Ochoa; Layun, Moreno, Marquez, Rodriguez, Aguilar; Guardado, Salcido, Herrera; Dos Santos, Peralta.

Categorie: