vrijdag, 2. mei 2014 - 14:35 Update: 03-07-2014 0:37

Verhagen: Verlaag de BTW op bouwgrond van 21% naar 6%

Foto van bouwplaats damwanden heimachine | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Zoetermeer

De BTW op bouwgrond moet omlaag van 21 procent naar 6 procent. Hiervoor pleit Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.

'Daarmee worden nieuwbouwhuizen goedkoper, krijgt de bouwsector een impuls en helpt het gemeenten verlost te raken van miljarden euro's aan bouwgrond die ze sinds de crisis niet verkocht krijgen', stelt Maxime Verhagen vrijdag tegenover De Telegraaf.

'Het Rijk krijgt dan wel minder btw op de grond, maar bedenk wel dat er nu feitelijk geen geld naar de schatkist gaat omdat er gewoon geen bouwgrond wordt verkocht, aldus de voorzitter van Bouwend Nederland.

Werkloze bouwvakkers
De maatregel zou volgens hem nog meer gunstige effecten met zich meebrengen. "De gemeenten krijgen extra bouwleges en een hogere opbrengst uit de ozb. En er is minder geld nodig voor al die bouwvakkers die thuiszitten omdat ze sinds de crisis geen werk hebben", aldus Verhagen. In totaal gaat het om zo'n 70.000 bouwvakkers.

Verhagen vindt dat gemeenten zelf ook water bij de wijn moeten doen door niet langer het volle pond voor de grond te vragen, maar hun verlies te nemen.

Provincie: