maandag, 3. maart 2014 - 15:48 Update: 03-07-2014 0:41

Verkoopster zwarte zalf vervolgd door justitie

Verkoopster zwarte zalf vervolgd door justitie
Foto: Archief EHF
Rotterdam

De officier van justitie die het onderzoek leidde naar de vrouw die zalf verkocht die volgens haar kanker zou genezen, heeft besloten de vrouw te vervolgen wegens de verkoop van voor de gezondheid schadelijke waren. De zaak wordt waarschijnlijk op 8 mei door de rechtbank behandeld.

De verdachte, een 53-jarige vrouw uit Oud-Beijerland, werd in 2012 aangehouden. Dat gebeurde nadat er onder andere via het tv-programma Radar en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit informatie was binnengekomen bij het Openbaar Ministerie. De vrouw claimde in lezingen en via websites met de zogenoemde zwarte zalf bepaalde vormen van kanker te kunnen genezen. De zalf zou zijn samengesteld op basis van eeuwenoude Indiaanse geneeswijzen. Uit onderzoek door het RIVM en een dermatoloog is gebleken dat er onder andere een zeer bijtende stof in de zalf zit. De zalf kan dan ook ernstige verwondingen veroorzaken. Bovendien is geen sprake van een geneeskrachtige werking bij kanker.

De vrouw werd destijds ook aangehouden op verdenking van oplichting. Daar wordt de vrouw niet meer voor vervolgd. Zij wordt behalve van het verkopen van voor de gezondheid schadelijke waren, ook verdacht van overtreding van de Geneesmiddelenwet. Onder die wet vallen ook middelen waarvan een geneeskrachtige werking wordt geclaimd ook al is dit niet zo. Het onderzoek naar de vrouw werd gedaan door de politie en het Bureau Opsporing en Boetes van de Inspectie voor de Gezondheid (IGZ).