maandag, 7. juli 2014 - 12:02

Veroorzaker dodelijk ongeval op vrije voeten

rechtbank
Foto: SXC
Breda

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 24-jarige man opnieuw veroordeeld tot bijna vier jaar celstraf voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval en het verlaten van de plaats van het ongeval. Naast de celstraf legt het hof een rijontzegging op van zes jaar.

De man, een beginnend bestuurder, naderde met zijn auto met veel te hoge snelheid een kruispunt in Breda. Hij kwam op het kruispunt in botsing met een destijds 17-jarige fietsster, als gevolg waarvan zij is overleden. De man is na de botsing met zijn auto doorgereden. Nadien is vastgesteld dat het alcoholgehalte in het bloed van de man meer dan zes keer de toegestane hoeveelheid betrof. 

In april 2012 deed het hof ook al uitspraak in deze zaak en veroordeelde de man toen ook tot een gevangenisstraf van vier jaar en een ontzegging van de rijbevoegdheid van acht jaar. De Hoge Raad vernietigde deze uitspraak echter gedeeltelijk en wees de zaak terug.

Bij het bepalen van de straf neemt het hof de man kwalijk dat hij als beginnend bestuurder onder invloed van alcohol was en met veel te hoge snelheid heeft gereden. Het hof houdt er ook rekening mee dat de man zich direct na het ongeval niet heeft bekommerd om het slachtoffer, maar kennelijk alleen oog had voor zijn persoonlijke situatie. Hij is na het ongeluk doorgereden en heeft zich daarna niet vrijwillig gemeld bij de politie. Door tussenkomst van de politie en zijn vader kon hij uiteindelijk worden aangehouden.  

Omdat de man zijn opgelegde straf al heeft uitgezeten, is hij op vrije voeten gesteld.