maandag, 17. november 2014 - 18:52 Update: 17-11-2014 21:36

'Versnelde verhoging AOW-leeftijd slecht plan'

FNV: Versnelde verhoging AOW-leeftijd slecht plan
Amsterdam

Het versneld verhogen van de AOW-leeftijd in een tijd van hoge werkloosheid is een verkeerd plan. Dat stelt de FNV in reactie op het wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma dat zij vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

“Er zijn op dit moment ruim 600.000 mensen werkloos, en door dit voorstel gaan 300.000 mensen later met pensioen. Dit verzwakt de toch al slechte arbeidsmarktpositie van werkzoekenden en leidt alleen maar tot meer werkloosheid. Vooral jongeren en werklozen boven de 50 zijn hiervan de dupe”, zegt FNV-voorzitter Ton Heerts. “De politiek deelt opnieuw een harde klap uit aan iedereen die probeert weer aan het werk te komen. Onbegrijpelijk.”

Dit plan levert geen enkele structurele bezuiniging op voor het kabinet, maar verkleint slechts de kansen op het vinden van een baan. Daarnaast hebben werkenden zich totaal niet kunnen voorbereiden op deze ingrijpende maatregel.

Heerts: “Deze maatregel gaat al in 2016 in, dat is over iets meer dan een jaar. Ik weet zeker dat heel veel mensen hier nog helemaal geen rekening mee hebben gehouden, en straks geconfronteerd worden met een AOW-gat. Een verkeerde maatregel op een verkeerd moment.”

De FNV verwacht verder dat deze maatregel de kloof tussen laagopgeleiden en hoogopgeleiden verder zal vergroten. Tussen die groepen bestaan namelijk grote verschillen in levensverwachting. Er is juist behoefte aan een flexibele AOW- en pensioenleeftijd die recht doet aan dit verschil. En geen uniforme verhoging van de AOW-leeftijd die mensen met een korte levensverwachting relatief hard treft. Dit wetsvoorstel moet volgens de FNV dan ook zo snel mogelijk van tafel.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):