donderdag, 8. mei 2014 - 13:57 Update: 03-07-2014 0:36

Verwaarloosde kippen en cavias in beslag genomen

Foto van verwaarloosde cavia's en kippen | LID
Foto: LID
Zevenaar

In het Gelderse Zevenaar hebben een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en een agent van Dierenpolitie Gelderland-Midden tientallen konijnen, cavia’s en kippen weggehaald bij hun eigenaar. De dieren zaten zonder eten en drinken in veel te kleine transportkistjes.

Bij een eerder bezoek aan het adres hadden de LID-inspecteur en agent van de Dierenpolitie al een pony aangetroffen met een ingegroeide halster. Ook stonden er zes pony’s met te lange hoeven. De eigenaar kreeg hier een proces-verbaal voor.

Tijdens de hercontrole op vrijdag 25 april bleken alle pony’s te zijn verdwenen. De eigenaar beweerde dat hij ze had verkocht. Wel ontdekten de inspecteur en de agent in een schuur op het terrein transportkistjes met daarin konijnen, cavia’s en kippen. De dieren zaten in het donker, zonder eten en drinken en hadden nauwelijks bewegingsruimte. Later die dag werden er in de garage bij de woning nog twintig kistjes gevonden met dieren in dezelfde erbarmelijke omstandigheden.

In het verleden heeft de eigenaar al meerdere keren een boete gekregen en zijn er vaker dieren in bewaring genomen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gaf de LID dan ook opdracht om de 28 konijnen, 9 cavia’s en 19 kippen bij hem weg te halen en over te brengen naar een veilig opvangadres waar ze de juiste verzorging krijgen. Tegen de eigenaar is inmiddels proces-verbaal opgemaakt. Ook de kosten voor het transport en de opvang worden op hem verhaald. Het Openbaar Ministerie is gevraagd om een houdverbod in te stellen, zodat de man niet meer ongestraft dieren kan aanschaffen.

Provincie: