dinsdag, 29. april 2014 - 15:19 Update: 03-07-2014 0:37

Verwijderen hek man met molotov-cocktails was terecht

Foto van molotovcocktail | FBF
Foto: fbf

Het weghalen van een hekwerk van een woning aan de Grote Kampweg te Haelen was rechtmatig maar dat niet alle kosten mochten worden doorberekend aan de bewoner. Dat heeft de bestuursrechter van de rechtbank Limburg dinsdag laten weten.

Het opleggen van een zogeheten last onder bestuursdwang is volgens de rechtbank ‘niet onevenredig’. Daarvoor is vooral van belang dat de bewoners de kans hebben gekregen om een vergunning voor het hekwerk aan te vragen, maar die kans niet hebben benut.


Een bergingsbedrijf heeft onder politiebewaking het hekwerk op 21 juni 2012 verwijderd. Dit gebeurde in opdracht van burgemeester en wethouders van de gemeente Leudal. Daarbij hebben zich incidenten voorgedaan die tot inhechtenisneming van één van de bewoners heeft geleid.

Het college van B&W heeft ook besloten om de kosten van verwijdering van het hekwerk op de bewoners van de woning te verhalen en het heeft die kosten vastgesteld op € 8.663,32. Volgens de rechtbank is de hoogte van de kosten voor een groot deel bepaald door extra maatregelen in verband met de gespannen toestand ter plaatse.

Die situatie is in belangrijke mate te wijten aan het optreden van het gemeentebestuur in het verleden. Daarom had naar het oordeel van de rechtbank het college zich moeten beperken tot de kosten die in een normale situatie worden gemaakt voor het verwijderen van zo’n hekwerk. De rechtbank stelt de door de bewoners verschuldigde kosten dan ook vast op € 1.964,75.

Molotov-cocktails
De actie van de bewoner werd in juni 2012 landelijk nieuws toen hij molotov-cocktails gooide naar de politie en dreigde met een pijl en boog. Reden voor de escalatie was het door de bewoner zelf geplaatste hek die de woning moest beschermen tegen de terreur die bewoner en zijn gezin moesten ondergaan. De gemeente wilde dat de bewoner het hek weghaalde, maar dit weigerde hij. 

Provincie: