maandag, 19. mei 2014 - 13:51 Update: 03-07-2014 0:36

Vier jaar celstraf voor doden psychiatrische medepatiënt

Foto van toga van rechter | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Breda

De rechtbank in Breda heeft maandag een 29-jarige patiënt van psychiatrisch ziekenhuis Vrederust in Halsteren is schuldig bevonden aan doodslag op een 27-jarige oud-patiënt. Dit meldt de rechtbank maandag.

'De rechtbank in Breda heeft aan de sterk verminderd toerekeningsvatbare man vier jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd', aldus de rechtbank.

Verklaringen
De rechtbank acht op basis van verklaringen van de man zelf en onder andere een DNA-spoor dat is gevonden op een map in de tas van het slachtoffer, wettig en overtuigend bewezen dat hij het slachtoffer met opzet heeft gedood.

De mannen troffen elkaar op zondagochtend 6 oktober 2013 op het terrein van Vrederust, zaten even met elkaar te praten, waarna de 29-jarige man het slachtoffer van achteren aanviel. Hij stak het slachtoffer meermalen met een mes, wurgde hem en stopte zand in zijn mond en ogen, als gevolg waarvan hij overleed. Daarna groef hij een kuil en legde het lichaam daarin. Bijna twee weken later meldde hij zich bij de politie.

Gruwelijk
De 29-jarige man heeft het slachtoffer op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Dit heeft voor de nabestaanden onherstelbaar leed en verdriet gebracht. Hierover is door de zus van het slachtoffer op de zitting op indringende wijze verteld. Ook in de directe omgeving en de samenleving brengt deze daad gevoelens van angst en onveiligheid teweeg.

Verdachte heeft geen inzicht kunnen geven in zijn motief. De psycholoog en psychiater hebben wel mogelijke scenario’s geschetst. Dat verdachte niet in staat lijkt te zijn inzicht te kunnen bieden in de reden van zijn handelen moet voor de nabestaanden moeilijk te verwerken zijn.

Straf
De man is volgens rapportages van een psychiater en een psycholoog licht verstandelijk gehandicapt, heeft meerdere ernstige psychische stoornissen en gebruikt drugs. De kans op herhaling is volgens de deskundigen groot. Daarom acht de rechtbank tbs met dwangverpleging noodzakelijk.

Gelet op de ernst van het misdrijf maar ook de sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man, heeft de rechtbank daarnaast een gevangenisstraf van vier jaar opgelegd.

Schadevergoeding
De man moet aan de nabestaanden van het slachtoffer een schadevergoeding van € 4.886,40 betalen. Het verzoek van de nabestaanden om kennis te nemen van de persoonlijkheidsrapportages wijst de rechtbank af.

Provincie:
Tag(s):