woensdag, 29. januari 2014 - 9:47 Update: 03-07-2014 0:43

Vier pubers verantwoordelijk voor 23 woninginbraken

Foto van inbreker met koevoet | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Oosterwolde

De politie heeft met de aanhouding van vier jongeren een groot aantal woninginbraken in Oosterwolde en Appelscha opgelost.

De politie heeft met de aanhouding van vier jongeren een groot aantal woninginbraken in Oosterwolde en Appelscha opgelost. Drie van de vier verdachten zijn 13 jaar oud en één is 15 jaar. De jongen van 15 jaar zit nog vast.

In de maand december werd de politie geconfronteerd met een sterke stijging van het aantal woninginbraken in de dorpen Appelscha en Oosterwolde. Opvallend bij deze woninginbraken was dat de inbrekers voornamelijk binnen kwamen door een ruit in te slaan. Eenmaal binnen werden vooral geld en tablets gestolen. Gezien de stijging van het aantal woninginbraken reden voor de politie om nader onderzoek te doen. Dankzij buurtonderzoek en getuigenverhoor kwam de politie de vier jongeren op het spoor. Twee jongens van 13 jaar zijn afkomstig uit Oosterwolde, de andere 13-jarige is woonachting in de gemeente Smallingerland en de 15-jarige jongen woont in Appelscha. De vier werden vorige week aangehouden.

Bekentenis tijdens verhoor

Tijdens het verhoor werd duidelijk dat de vier jongeren verantwoordelijk waren voor 23 woninginbraken, 9 daarvan werden gepleegd in Appelscha en 14 in Oosterwolde. De jongeren opereerden in wisselende samenstelling. Alle vier bekenden hun aandeel. De vier verklaarden dat het hen te doen was om het geld en de kick. In overleg met de officier van justitie werd besloten om alle vier voor te geleiden bij de rechter-commissaris. Die besloot om alle jongens in bewaring te stellen, maar voor de 13-jarigen werd de inbewaringstelling geschorst. Het drietal werd direct door Jeugdzorg onder de hoede genomen en ze volgen dan ook een behandeltraject. De verdachten zullen zich voor de kinderrechter moeten verantwoorden. Het onderzoek is overigens nog niet afgerond. Meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.
 

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):