zaterdag, 8. november 2014 - 11:59 Update: 08-11-2014 13:20

Vijf kisten met slachtoffers rampvlucht MH17 vertrokken

Kisten met slachtoffers rampvlucht MH17 vertrokken
Foto: RVD
Den Haag

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) is zaterdag in Charkov aanwezig geweest bij het vertrek van 5 kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17.

De minister was zeer onder de indruk van het stille ceremonieel op het vliegveld in Oost-Oekraïne.

‘Het was een indrukwekkend en aangrijpend moment toen de kisten het vliegtuig in werden gedragen. De repatriëringsmissie heeft er veel energie in gestoken om dit mogelijk te maken. Ik ben de mensen in het veld dan ook veel dank verschuldigd. Ik hoop dat de terugkeer van deze stoffelijke resten de nabestaanden wat troost biedt’, aldus Koenders.

De minister sprak in Charkov ook met gouverneur Baluta. Koenders bedankte de gouverneur voor zijn inspanningen voor de missie onder moeilijke omstandigheden in Oost-Oekraïne. Koenders en Baluta bezochten samen het terrein waar de geborgen stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen een eerste forensische scan ondergaan voordat ze voor identificatie naar Nederland worden overgebracht.

‘Je ziet hier hoe bijzonder toegewijd de medewerkers van de missie zijn. Ze kunnen in zeer korte tijd alle processen opstarten die nodig zijn om de stoffelijke resten zo snel mogelijk naar huis te krijgen. Deze mensen verrichten ontzettend belangrijk werk’, zegt de minister, die bij zijn bezoek werd begeleid door Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de repatriëringsmissie.

Koenders reist vanmiddag door naar Kiev, waar hij gesprekken zal voeren met zijn ambtsgenoot Klimkin en afgevaardigden van de OVSE. ‘Nederland en Oekraïne zijn na de ramp nauw met elkaar opgetrokken. Ik vind het belangrijk om deze samenwerking voort te zetten. Daarom ben ik ook zo snel mogelijk na mijn aantreden naar Oekraïne gereisd’, aldus Koenders.

Provincie: