woensdag, 19. maart 2014 - 18:58 Update: 03-07-2014 0:40

Vijf ton pesticiden in beslag genomen

Foto van stapel vaten | Sxc
Foto: SXC
Ridderkerk

De politie deed maandag samen met de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) en de Douane doorzoekingen in een woning in Maassluis en een bedrijf in Ridderkerk, in een al langer lopend onderzoek naar illegale pesticiden. Tijdens deze doorzoekingen is administratie in beslag genomen. Begin van dit jaar is bij het bedrijf in Ridderkerk meer dan vijf ton illegale pesticiden aangetroffen en inbeslaggenomen.

Pesticiden zijn stoffen die onder meer worden gebruikt om ziekten, plagen of onkruiden in de landbouw te bestrijden. Illegale pesticiden kunnen schade aan het milieu toebrengen en de voedselveiligheid in het geding brengen. Soms worden pesticiden gebruikt als grondstof voor de fabricage van synthetische drugs. De in beslag genomen pesticiden worden vernietigd.

Uit China
In 2011 en 2012 ontdekte de Douane containers met daarin niet toegelaten pesticiden, op een schip dat binnenkwam in de haven van Rotterdam. De pesticiden waren afkomstig van een bedrijf uit China, die met deze handel misbruik maakte van merknamen om namaakpesticiden op de Europese markt te brengen. Het milieuteam van politie eenheid Rotterdam startte daarop, in samenwerking met de Douane, de NVWA en het Functioneel Parket, een onderzoek. Dat onderzoek leidde afgelopen maandag tot de doorzoekingen. Het onderzoek naar de herkomst, het gebruik en de bestemming van de illegale pesticiden wordt voortgezet.

Provincie: