dinsdag, 14. januari 2014 - 20:19 Update: 03-07-2014 0:44

Vissersgezin uit Noord-Holland spil in drugsnetwerk

Foto van arrestatieteam | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Een vissersgezin uit Wieringen heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) een sleutelrol gespeeld in een onderzoek naar drugshandel en witwassen. Dit meldt het OM dinsdag.

‘Het vermoeden is dat de familie nautische kennis leverde en haar vissersbedrijf inzette als dekmantel’, aldus het OM.

De politie hield dinsdag 11 verdachten aan waarvan de meeste in Noord-Holland, onder meer in de gemeenten Wieringen, IJmuiden en Velsen. 

Internationale transporten 
Het strafrechtelijk onderzoek, onder leiding van het Landelijk Parket, richt zich onder meer op voorbereidingen om grote partijen cocaïne te importeren vanuit Venezuela en witwassen. Met het oog op deze geplande transporten hebben de verdachten eind 2012 in Denemarken een zeilschip gekocht dat zou worden gebruikt om de cocaïne over te brengen vanuit Venezuela. 

Waarschijnlijk wilden de verdachten de partijen cocaïne in de buurt van de Nederlandse kust overladen op verschillende kleinere boten om de pakkans te verkleinen. 

Hennepkwekerij 
De groep verdachten hield zich ook bezig met de handel in verschillende andere drugs. In het onderzoek is vandaag in IJsselstein een professionele hennepkwekerij met honderden planten ontmanteld. 

MDMA
Afgelopen voorjaar is ook een partij van 30 kilo MDMA (XTC) in beslag genomen die naar Engeland verscheept zou worden. En in de haven van Rotterdam werd een partij hennep onderschept. De hennep was afkomstig uit Zuid-Afrika en zat verstopt in een pooltafel. 

Aanhoudingen 
De politie heeft vandaag in Wieringen de drie eigenaren van het vissersbedrijf aangehouden. Het gaat om een 61-jarige man en zijn twee zonen van 39 en 37 jaar. In dezelfde gemeente werd een 39-jarige verdachte aangehouden die vanaf de wal belangrijke hand- en spandiensten verrichtte voor de vissersfamilie. Zijn vriendin is eveneens aangehouden. 

In Almere en Velsen zijn twee verdachten van respectievelijk 53 en 44 jaar aangehouden die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de aanschaf van het zeilschip waarmee de cocaïne van Venezuela naar Nederland zou worden gebracht. Andere aanhoudingen vonden plaats in Den Helder, IJmuiden en Almere. 

Vuurwapens, dure auto’s en cash
Bij de aanhoudingen is beslag gelegd op meer dan 200.000 euro contant geld, diverse auto's waaronder twee dure Mercedessen en twee dure BMW's, twee vissersschepen en twee vuurwapens.

 
Provincie: