zondag, 6. april 2014 - 10:10 Update: 03-07-2014 0:38

Vitens: iedereen gebaat bij afschaffing watertaks

Vitens: iedereen gebaat bij afschaffing watertaks
Foto: MV
Vitens: iedereen gebaat bij afschaffing watertaks
Foto: MV
Utrecht

Vitens, ‘s lands grootste waterbedrijf, wil dat de Belasting op Leidingwater (BoL) zo snel mogelijk geschrapt wordt.

Geen enkel ander land in Europa heft een dergelijke Belasting op Leidingwater, omdat het een primaire levensbehoefte is. 

Vitens noemt de belasting een schijnmaatregel om het watergebruik terug te dringen, waarvan iedereen weet dat die niet werkt. Maandag beginnen de begrotingsonderhandelingen in Den Haag.

Grote ondernemingen zijn door de watertaks vanaf 1 juli dit jaar miljoenen extra kwijt, maar ook de minima zijn volgens het waterbedrijf door de maatregel de klos. Iedereen is dan ook direct gebaat bij afschaffing van de verkapte belasting. Vitens vraagt alle partijen bij het overleg over de begroting van 2015 maandag gezond verstand te gebruiken en een eventuele lastenverlichting ten goede te laten komen aan het totale drinkwatertarief zodat iedereen hiervan kan profiteren. Momenteel bestaat ruim 30% van de kraanwaterrekening uit belastingen, waaronder de Precario belasting, btw en de Belasting op Leidingwater. Daarmee is Nederland in Europa kampioen belasting heffen op kraanwater.

Drinkwater zwaarder belast dan een hamburger
Consumenten, zorginstellingen, boeren, sauna’s, zwembaden, maar ook de staal- en voedingsmiddelen industrie krijgen door de vorig jaar afgesproken verhoging van de BoL dit jaar een forse waterrekening. En dat is zuur, vindt Vitens, dat haar kostendekkende tarief sinds 2008 juist bevroren heeft. Kraanwater is een eerste levensbehoefte en moet daarom betaalbaar en beschikbaar zijn voor iedereen. “Het kan toch niet zo zijn dat kraanwater in Nederland zwaarder wordt belast dan een hamburger. We moeten voorkomen dat een gezond en duurzaam product zoals kraanwater qua belastingdruk straks in het rijtje van alcohol en sigaretten belandt”, zegt Directievoorzitter Lieve Declercq. Via brancheorganisatie Vewin heeft Vitens inmiddels alle water- en financiële woordvoerders van de Tweede Kamer aangeschreven om de maatregel te schappen.

Provincie:
Tag(s):