dinsdag, 11. maart 2014 - 15:39 Update: 03-07-2014 0:40

Vmbo-talenten strijden in Uithoorn om finaleplaats met zelfgebouwde amfibievoertuigen

Vmbo-talenten strijden in Uithoorn om finaleplaats met zelfgebouwde amfibievoertuigen
Uithoorn

RK Scholengemeenschap Thamen is op dinsdag 18 maart het strijdtoneel van de regiofinale van de Junior VakkanjerWedstrijden 2014. In Uithoorn strijden aanstormende techniektalenten van tien vmbo-scholen om een plek in de nationale finale. In totaal verschijnen er ruim 300 Junior Vakkanjers aan de aftrap bij zes regiofinales.

Met de Junior VakkanjerWedstrijden wil TechniekTalent.nu bijdragen aan meer instroom en behoud van goed opgeleide jonge vakmensen: de techniek biedt volop kansen voor een mooie loopbaan. Het wedstrijdthema van dit jaar is ‘slimmer omgaan met voedsel’.

De opdracht van de Junior VakkanjerWedstrijden 2014 neemt de deelnemers daarom mee naar de toekomst van Nederland. Een toekomst waarin we ons voedsel zo duurzaam mogelijk produceren. Vmbo’ers van de onderbouw kunnen op bezoek bij de regiofinales kennismaken met het thema, door workshops, doe-activiteiten en een kijkje op de wedstrijdvloer.

De opdracht
De Junior Vakkanjers (3 en 4 vmbo) werkten de afgelopen maanden aan het ontwerp en de bouw van een amfibievoertuig voor vervoer van en naar de kasseneilanden. In de regiofinales ‘pimpen’ de teams hun zelfgebouwde amfibievoertuig met door de jury voorgeschreven aanpassingen. Een testrit en -vaart maken ook deel uit van de jurering.

Ook de Junior Vakkanjers Instalektro komen in actie in de regiofinales. Zij werken in duo’s aan een mobiele werkplaats voor de amfibievoertuigen van de Junior Vakkanjer-teams. Dat doen de Junior Vakkanjers Instalektro zo ‘groen’ mogelijk. Ze installeren bijvoorbeeld een zonneboiler voor duurzaam warm water.

Finale
De winnaars van de regiofinales plaatsen zich voor de nationale finale. Die is op 21 maart in de Fokker Terminal in Den Haag.