woensdag, 20. augustus 2014 - 15:15 Update: 20-08-2014 16:30

Voedselbanken:toestroom fruit en groenten, een stapje dichterbij

Voedselbanken:toestroom fruit en groenten, een stapje dichterbij
Foto: fbf
Houten

De Nederlandse Voedselbanken kunnen op dit moment wekelijks circa 300.000 kilo verse groenten verwerken. Dit meldt de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken woensdag.

Omdat de aanvoer die als gevolg van de Russische boycot gaat ontstaan deze capaciteit sterk zal overtreffen is Voedselbanken Nederland bezig met initiatieven om de aangeleverde verse groenten te kunnen verwerken in soepen en andere houdbare producten. Voedselbanken Nederland wil de komende tijd de oogstverspilling van verse groenten wil tegengaan. Het incident van de Russische boycot brengt deze plannen in een stroomversnelling.

Door de crisis is de voedselbank in 2013 helaas de snelst groeiende bank van Nederland geworden. MKB-ers in faillissement en ZZP'ers zonder opdrachten hebben bijgedragen aan deze groei. De voedselbanken bereiken op dit moment slechts 4% van de bevolking die onder de armoedegrens leeft, mede als gevolg van enerzijds schroom binnen de doelgroep en anderzijds toelatingseisen van de voedselbanken. Voedselbanken Nederland heeft zich tot doel gesteld om 20% van deze groep te gaan bereiken.

Hierbij zijn verwerving van voedsel dat verspild dreigt te worden en de logisitieke distributie daarvan belangrijke aandachtspuntspunten. Op dit moment treffen de 35.000 gezinnen die wekelijks een voedselpakket ontvangen veelal weinig verse groenten aan in het pakket. Tegelijkertijd blijft er (economisch onrendabele) oogst op het land achter die momenteel slechts in een enkel geval, zoals door stichting Manna, door vrijwilligers wordt verzameld. 

LTO Nederland en ministeries overleggen inmiddels, in samenspraak met Voedselbanken Nederland, hoe de verplichte procedures zo snel en efficiënt mogelijk plaats kunnen vinden, zodat zo min mogelijk van de kwetsbare producten verloren gaat. Gekeken wordt verder hoe onder goede voorwaarden de toestroom verdeeld kan worden, daarbij zo veel mogelijk rekening houdend met uitgiftedagen van lokale voedselbanken aan het einde van de week. Medio volgende week verwacht de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken  uitsluitsel over werkwijze en verdeling.

De EU stelt € 125 miljoen ter beschikking ten behoeve van getroffen telers in Europa. LTO Nederland kan daardoor een deel van het voedsel dat door de Russische boycot uit de markt wordt gehaald, leveren aan de voedselbanken. Het gaat onder meer om tomaten, kool, paprika, bloemkool, komkommer, appels, peren, rode vruchten, druiven en kiwi's. 

Categorie: