woensdag, 15. januari 2014 - 9:30 Update: 03-07-2014 0:44

Voedselvoorziening en kwaliteit het beste in Nederland

Foto van vlees in de supermarkt | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Volgens de ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib heeft Nederland 'het meest gevarieerde, gezonde, betaalbare en voedselrijke dieet', zo schrijft de Volkskrant woensdag

Oxfam Nobvib stelde een ranglijst op van 125 landen waarbij Nederland bovenaan kwam te staan. En dit ondanks schandalen als asbest in het brood en afgekeurd paardenvlees. Frankrijk staat tweede en Zwitserland derde. Tjaad staat als laatste op de lijst. De laagste 25 landen van de in totaal 125 landen op de ranglijst zijn bijna allemaal Afrikaanse landen. Alleen Jemen en Laos (beide Aziatische landen) staan ertussen.

Uit de ranglijst blijkt ook dat in de top 10, op Australië na, alleen West-Europese landen staan. Nederland scoort vooral zo hoog omdat ons voedsel relatief goedkoop, divers en van goede kwaliteit is.

De rijke landen doen het wel minder goed op het gebied van welvaartsziektes zoals suikerziekte en overgewicht. Bijna 1 op de 5 Nederlanders is te dik. Van de rijke landen doen maar twee landen het op dit punt (veel) beter dan Nederland: Japan en Zuid-Korea.

Twee buitenissig rijke landen voeren de ranglijst van welvaartsziekten aan: Koeweit en Saoedi-Arabië. De Verenigde Staten staan op een beschamende zesde plek. Volgens een woordvoerder van Oxfam Novib heeft dit niet alleen te maken met verkeerde eetgewoonten. De woordvoerder zegt in de Volkskrant:'Het heeft ook te maken met economische dingen. Zo is kant-en-klaar voedsel in Amerika vaak goedkoper dan vers voedsel, en in kant-en-klaar voedsel zit meer vet, suiker en zout.'

Categorie:
Tag(s):