zondag, 16. november 2014 - 13:35 Update: 21-11-2014 15:06

Vogelgriep Utrecht is van het type H5N8

Landelijke vervoersverbod pluimvee vanwege gevaarlijke vogelgriep Utrecht
Foto: MV
Hekendorp​

Zondagochtend om 11.30 uur is er een algeheel vervoersverbod voor pluimvee ingesteld nadat er zondagochtend is vastgesteld dat de vogelgriep bij het pluimveebedrijf in het Utrechtse Hekendorp de voor de mens gevaarlijke hoog pathogene variant van het type H5N8 blijkt te zijn. Dit heeft het ministerie van Economische Zaken zondag bekendgemaakt.

72 uur landelijk vervoersverbod

Het totale vervoersverbod geldt voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven. Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt een vervoersverbod, eveneens voor andere dieren en mest van andere dierenvan die bedrijven. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur. Voor deze periode is tevens een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte  in heel Nederland ingesteld. 

De hoogpathogene variant van vogelgriep is zeer besmettelijk voor gevogelte. Voor kippen is deze variant dodelijk. Vogelgriep is een zoönose, wat betekent dat de besmetting van dier op mens kan worden overgebracht. Om die reden worden beschermende maatregelen getroffen voor mensen die in direct en intensief contact kunnen komen met besmet pluimvee. Ook wordt een tijdelijke standstill voor pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee in heel Nederland afgekondigd.

Zaterdag was al bekend dat het bedrijf wordt geruimd. Het gaat om een pluimveebedrijf met zes stallen met in totaal rond 150.000 legkippen. Dit bedrijf heeft geen buitenuitloop. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: