maandag, 27. oktober 2014 - 19:02 Update: 27-10-2014 21:41

'Volgend jaar opnieuw slecht jaar voor autodealers'

Volgend jaar opnieuw slecht jaar voor autodealers
Foto: fbf
Den Haag

Verkopers van nieuwe auto's zullen ook in 2015 een slecht verkoopjaar tegemoet kunnen zien. Dat stelt het kennisbureau voor de autobranche AUMACON in haar eerste prognose.

De autoverkopen zullen net als dit jaar rond de 390 duizend nieuwe auto’s blijven hangen.

De verkoop van nieuwe auto’s in ons land kampt al langer met tegenspoed. Dit jaar zullen, uitgaande van een redelijk slot in de maanden november en december , slechts een kleine 380 duizend verkopen gerealiseerd worden.

Ter vergelijk: de afgelopen tien jaren werd een jaargemiddelde van 478 duizend gerealiseerd. In de jaren daarvoor noteerden de autodealers in ons land nóg hogere aantallen, met een absoluut recordaantal van 611.776 stuks in 1999. Volgens AUMACON-directeur Clem Dickmann kunnen we dergelijk hoge aantallen voor de toekomst gewoon gaan vergeten. “De rol die de auto speelt in onze mobiliteitsbehoefte is op z’n retour. Door de voortschrijdende bevolkingsconcentratie in de Randstad worden de af te leggen afstanden steeds korter, waardoor ook andere vormen van vervoer aan terrein winnen.

Daarnaast worden auto’s steeds beter van kwaliteit en minder onderhoudsgevoelig waardoor vervanging steeds minder dringend wordt. Nieuwe auto’s zijn bovendien relatief duur, zodat steeds meer consumenten kiezen voor een occasion. En als er dan toch een nieuwe auto aan de orde komt dan wordt vaak de overstap naar een kleiner model gemaakt, ook al omdat huishoudens gemiddeld in omvang afnemen.”

Categorie:
Provincie: