woensdag, 30. juli 2014 - 15:48 Update: 31-07-2014 8:18

Volkert van der G. hoeft enkelband van rechter niet meer te dragen

Rechter heft gebiedsverbod en enkelband Van der G. op
Foto: Archief EHF
Den Haag

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf, hoeft zijn enkelband niet meer te dragen. Dit heeft de rechtbank Den Haag woensdag bekendgemaakt.

Ook is het gebiedsverbod voor de steden Hilversum, Rotterdam, Den Haag,  Tilburg en Krimpen aan den IJssel opgeheven. De rechter oordeelt dat het locatieverbod en de enkelband geschrapt kunnen worden, omdat het niet in verhouding staat tot het beoogde doel, namelijk om de samenleving te beschermen tegen recidive door Van der Graaf en om Van der Graaf terug te laten keren in de samenleving.

Een locatieverbod draagt niet bij aan de (verdere) beperking van het door de deskundigen als laag ingeschatte recidiverisico. Het verbod, waaraan elektronisch toezicht door middel van een enkelband is gekoppeld, is echter wel een aanzienlijke beperking van de bewegingsvrijheid van Van der Graaf. Hierbij heeft de rechter overwogen dat grote maatschappelijke onrust tot op heden is uitgebleven. Verder kan het OM, indien daartoe aanleiding zou ontstaan, opnieuw een locatieverbod opleggen.

Van der Graaf had een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat bij de rechtbank in Den Haag. De enkelband en het gebiedsverbod maakte deel uit van de bijzondere voorwaarden waarmee Van der Graaf in mei van dit jaar werd vrijgelaten. Volgens zijn advocaat Stijn Franken is het elektronische toezicht niet nodig omdat zijn cliënt zich goed gedragen heeft tijdens zijn detentie.

 

Van der Graaf moet zich nog wel iedere week blijven melden bij de reclassering en heeft hij een verbod om contact te hebben met de media. Zowel Van der Graaf als zijn advocaat Stijn Franken waren niet aanwezig in de rechtbank.