maandag, 22. september 2014 - 21:09 Update: 23-09-2014 18:30

Volkszanger André Hazes blijft populair

Hazes na tien jaar dood nog steeds populair
Foto: fbf
Amsterdam

Dinsdag is het precies tien jaar geleden dat André Hazes overleed aan de gevolgen van een hartinfarct.

André Hazes werd geboren in de Gerard Doustraat 67-III te Amsterdam. Hij bracht zijn jeugd door in de volkswijk De Pijp. Zijn zangtalent werd in 1959 ontdekt door Johnny Kraaykamp sr., toen André op de Albert Cuypmarkt stond te zingen. Hierna werd hij door Kraaykamp als kindsterretje gelanceerd in het televisieprogramma AVRO's weekendshow. Er werd een single uitgebracht (Droomschip) maar de kleine Hazes brak destijds niet door.

Opnieuw ontdekt
In 1976 werd Hazes voor de tweede keer ontdekt, deze keer door Willy Alberti nadat hij vele baantjes had gehad. De plaat Eenzame Kerst was zijn eerste hit. In de Nationale Hitparade steeg het van 16 naar een 1e plaats. De opvolgers Mamma en De Vlieger waren bescheiden successen.

Drankprobleem
In de loop van de jaren 90 consolideerde Hazes zijn succes onder leiding van zijn nieuwe producers Jacques Verburgt en John van de Ven ("Sjaak en Sjon"). Hij kwam daarnaast steeds vaker in het nieuws vanwege de funeste invloed die zijn levenswijze op zijn gezondheid had. Hazes werd een paar keer in het ziekenhuis opgenomen. Met name onder roddeljournalisten werd het steeds populairder om Hazes als een drankorgel af te schilderen. Zelf gaf hij te kennen dat hij zich wel eens ergerde aan vertegenwoordigers van de pers die negatieve berichten over hem publiceerden.

Politieke carrière
In 2002 maakte Hazes een korte politieke carrière door. Hij verwierf bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 een gemeenteraadszetel in de gemeente De Ronde Venen voor de partij Ronde Venen Belang. Constante kritiek van andere fracties leidde ertoe dat Hazes in juni 2002 vlak voor aanvang van een vergadering mentaal instortte. Enige dagen later stelde hij zijn zetel ter beschikking.

Relatieproblemen
In 2003 leidden Hazes' relatieproblemen tot het uitstellen van zijn geplande concertreeks in Ahoy. In hetzelfde jaar vierde hij wel zijn zilveren jubileum in de Arena in Amsterdam.

Overleden
Sinds mei 2004 had Hazes last van zijn gehoor. Hij hoorde een permanente ruis in zijn oor en kon zichzelf niet meer horen spreken. Vanwege deze problemen moest hij een aantal concerten afzeggen. Op dinsdag 21 september werd Hazes met hoge koorts en benauwdheid opgenomen in het Hofpoort ziekenhuis te Woerden. Twee dagen later (op 23 september 2004) overleed hij in datzelfde ziekenhuis na twee hartinfarcten en een hartstilstand.

Op zijn herdenkingsdienst enkele dagen later kwamen 48.000 mensen af. Nog steeds is de Amsterdamse volksheld ongekend populair.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):