donderdag, 30. oktober 2014 - 7:44

Voor half miljard euro aan Chinese orders

Voor half miljard euro aan Chinese orders
Foto: Archief FBF
Den Haag

Tijdens de handelsmissie van minister Ploumen naar China zijn door Nederlandse- en Chinese bedrijven diverse contracten plus een aantal verklaringen voor intensieve samenwerking getekend. In totaal hebben de twaalf overeenkomsten een waarde van minstens een half miljard euro.

De verwachting is dat de opbrengst de komende jaren nog aanzienlijk verder oploopt. Minister Ploumen (buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking): 'Hiermee wordt weer eens aangetoond hoe belangrijk het is dat onze ondernemingen over de grenzen kijken. Evenals de hoge kwaliteit en innovativiteit van hun producten en diensten.'

De contracten zijn afgesloten in uiteenlopende sectoren. Zo woonde Ploumen de bekrachtiging bij van een grote deal tussen het Chinese technologie concern SMIC en ASML uit Eindhoven. Maar ook op andere terreinen -zoals scheepsbouw, telecom, buizen voor transportsystemen of de aanleg van ijsbanen- zijn gesprekken succesvol afgerond. De minister bezocht na Shanghai ook Beijing. Daar sprak ze onder andere met de Chinese vice-minister voor handel Zhong Shan. 'We hebben beiden de wens om de relatie nog verder te intensiveren. Op het gebied van handel, maar ook op andere terreinen,' aldus Ploumen.

De minister besloot haar handelsmissie vanochtend in Beijing. Daar gaf zij acte de présence op de China Holland Business Summit van de gemeente Amsterdam. Ook burgemeester Van der Laan bezoekt China momenteel met een grote handelsdelegatie. Ploumen en Van der Laan trekken gedeeltelijk samen op om beide missies elkaar te laten versterken.

Provincie:
Tag(s):