maandag, 1. september 2014 - 16:42 Update: 01-09-2014 16:45

Voorarrest Jihad-verdachten Huizen verlengd

Voorarrest Jihad-verdachten Huizen verlengd
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht/Huizen

De inverzekeringstelling van de vier verdachten uit Huizen zal dinsdag voor de duur van drie dagen worden verlengd. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) Midden-Nederland maandagmiddag.

Ook zal de rechter-commissaris de rechtmatigheid van hun aanhouding en inverzekeringstelling toetsen. Afgelopen vrijdagavond 29 augustus 2014 werden een 31-jarige man en zijn 30-jarige vrouw uit Huizen aangehouden op verdenking van het steunen van de gewapende strijd van de terroristische organisatie IS en deelneming aan een terroristische organisatie. 

Tijdens de doorzoeking die avond zijn aanwijzingen gevonden dat het gezin op het punt stond te vertrekken uit Nederland. De dag erop vond er in de middag een doorzoeking plaats bij een ander gezin in Huizen en werden een 34-jarige man en zijn 32-jarige vrouw eveneens aangehouden. Deze aanhoudingen volgden snel nadat er informatie was binnengekomen dat deze twee gezinnen de intentie zouden hebben zich te vestigen in het kalifaat van de Islamitische Staat.

Direct daarop is het strafrechtelijke onderzoek gestart. De verdachten zijn gehoord en de goederen die bij de doorzoeking in beslag zijn genomen worden onderzocht. Omdat dit onderzoek snel na het ontstaan van de verdenking is gestart, is er tijd nodig voor het onderzoek voordat er een beslissing valt om de verdachten al dan niet voor te geleiden voor de inbewaringstelling. Daarom zal de officier van justitie de inverzekeringstelling verlengen met drie dagen. De officier van justitie zal daarna beslissen of en zo ja, welke verdachten donderdag worden voorgeleid.

Politie, Openbaar Ministerie, gemeenten, AIVD en NCTV werken samen in de aanpak tegen jihadgangers. Die aanpak bestaat zowel uit het voorkomen van radicalisering, als het strafrechtelijk aanpakken ervan. Dat betekent voor het Openbaar Ministerie aandacht voor diegenen die zich willen aansluiten bij de jihad, maar ook voor hen die mensen of geld werven voor de gewelddadige strijd.

Ook zij die terugkeren uit een strijdgebied kunnen rekenen op bijzondere aandacht van de inlichtingen- en politiediensten. Dit past in het onlangs door het kabinet gepresenteerde actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme, waarin preventieve en repressieve maatregelen zijn opgenomen.

Provincie:
Tag(s):