woensdag, 2. april 2014 - 9:51 Update: 03-07-2014 0:39

Voormalige Sovjet-republieken goed voor één procent Nederlandse handel

Foto van mais | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

In 2012 is voor bijna 5 miljard euro ingevoerd uit de deelrepublieken van de voormalige Sovjet-Unie.

De uitvoer bedroeg ruim 4 miljard euro. Dit is zowel aan de invoer- als aan uitvoerzijde één procent van de Nederlandse internationale handel. De invoer uit Rusland bedroeg 20 miljard euro en de uitvoerwaarde was 7 miljard.

Flinke importdaling in 2013

In de eerste tien maanden van 2013 bedroeg de invoerwaarde uit de voormalige Sovjet-republeken  bijna 4 miljard euro en werd er voor ruim 3,5 miljard euro aan goederen uitgevoerd. Vergeleken met dezelfde periode in 2012 daalde de invoer met 30 procent en steeg de export met 9 procent. Deze importdaling komt doordat er fors minder aardolieproducten zijn ingevoerd (-90 procent) uit Litouwen. Ook Kazachstan leverde minder olie aan Nederland.

Invoer voor bijna de helft uit Baltische Staten

De Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen horen tot de Europese Unie. Zij leverden in 2012 bijna de helft van de invoer (2,3 miljard euro) uit de voormalige Sovjet-republieken. Twee derde hiervan betreft aardolieproducten. Daarnaast is uit Kazachstan voor 1,5 miljard euro aan goederen ingevoerd. Het grootste gedeelte hiervan is ruwe aardolie. Verder exporteerde de Oekraïne voor 0,6 miljard euro naar Nederland. Dit is vooral voeding (maïs en tarwe), oliehoudende zaden en vruchten (kool- en raapzaad en zonnebloemzaadolie). De overige 9 landen leverden voor 0,3 miljard euro aan Nederland.