maandag, 15. september 2014 - 15:01 Update: 15-09-2014 15:17

Voortvluchtige Ierse crimineel (33) in Amsterdam aangehouden

Voortvluchtige Ierse crimineel (33) in Amsterdam aangehouden
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Afgelopen vrijdag heeft de politie in Amsterdam een voortvluchtige Ierse crimineel aangehouden, bij een scootercontrole op de Admiraal de Ruijterweg. Dit meldt de politie maandag.

De 33-jarige man wordt verdacht betrokken te zijn bij een poging tot gewapende overval op een geldloper van een waardetransportbedrijf in Lucan in Ierland. Bij deze overval overleed één van de overvallers nadat hij door de politie was neergeschoten. Twee verdachten zijn in deze zaak al veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen van 10 en 16 jaar.

De zaak van deze voortvluchtige Ier startte een tijd terug toen informatie werd gevonden tijdens een onderzoek bij een woningbemiddelingsbureau. Bij dat onderzoek stuitte men op informatie van een Ierse man. Toen rechercheurs van de B.F.E.R (Bureau Financiële en Economisch Recherche) zich verder verdiepten in het onderzoek bleek dat de iemand gebruik maakte van een valse identiteit. In dit geval maakte iemand gebruik van een frauduleus verkregen paspoort. De foto op dit paspoort werd gedeeld met de Ierse autoriteiten. In Ierland werd duidelijk dat de foto van de voortvluchtige 33-jarige Ierse man was.

Europees aanhoudingsbevel
De Ierse autoriteiten brachten een Europees Aanhoudingsbevel uit. Nu was het een kwestie van tijd dat de voortvluchtige Ier in Amsterdam opgepakt zou worden.

Scootercontrole
Tijdens een scootercontrole legitimeerde de voortvluchtige zich met het frauduleuze Ierse paspoort. Na een telefoontje met een rechercheur van de afdeling Zware criminaliteit en het via het Internationaal Rechtshulp Centrum (IRC) checken van de foto van het paspoort viel de val dicht voor de scooterbestuurder. De man is ingesloten op grond van de Overleveringswet en wordt maandag voorgeleid.

Provincie:
Blik op 112: