dinsdag, 21. januari 2014 - 16:33 Update: 03-07-2014 0:44

Voorwaardelijke werkstraf en schadevergoeding geëist tegen Ratelband

Foto van Emile Ratelband | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van Emile Ratelband | Archief EHF
Foto: Archief FBF.nl
Archief EHF
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De advocaat-generaal (OM) heeft vandaag in hoger beroep 100 uur voorwaardelijke werkstraf geëist tegen Emile Ratelband.

Hij wordt ervan verdacht op 31 mei 2010 in het kader van een publiciteitsstunt  een modelvliegtuigje over het Binnenhof te hebben laten vliegen dat vervolgens het torentje van de Ridderzaal beschadigde. Ook vindt het OM dat de verdachte de schade van ruim € 18.000 aan de Staat moet vergoeden.

In de visie van het OM heeft Ratelband op 31 mei 2010 rond 10 uur 's morgens vanaf de bovenste verdieping van het Novotel een modelvliegtuig opgelaten dat een aantal rondjes boven het Binnenhof maakte. Het vliegtuigje stootte tijdens de vlucht tweemaal tegen een torentje van de Ridderzaal, met de ruim 18.000 euro schade tot gevolg. Volgens Ratelband was het een publiciteitsstunt en een "uit de hand gelopen grap". Het ging om een radiografisch modelluchtvaartuig ROBBE Charter 1-3183, met een spanwijdte van bijna 1,5 meter.

Het OM vindt dat Ratelband door zijn handelen schuldig is aan beschadiging van een gebouw. Hij heeft verklaard dat het niet zijn bedoeling is geweest om het vliegtuigje te laten botsen tegen een torentje van de Ridderzaal. Van boze opzet van de zijde van verdachte is ook verder niet gebleken.

Wel acht het OM voorwaardelijk opzet aanwezig. Er stond veel wind, het vliegtuigje werd gegooid vanaf het balkon van het Novotel, er moest een grote afstand (tussen het balkon en het Binnenhof) worden overbrugd, er was een camera en een lange sleep bevestigd aan het vliegtuig en er was niet voldoende zicht gedurende de gehele vlucht. Hiermee heeft Ratelband, in de visie van het OM, willens en wetens het risico genomen dat het modelvliegtuig schade zou berokkenen terwijl het boven het Binnenhof en de Ridderzaal vloog.

Het OM vindt de geëiste straf passend bij de ernst van het feit. "Verdachte wilde een "goede grap uithalen" om veel publiciteit te genereren voor zijn nieuwe boek. De publiciteit is goed gelukt, maar het is een gevaarlijke en vooral ook dure grap gebleken. Verdachte heeft alleen maar gedacht aan zichzelf, om zichzelf op de kaart te zetten.

Hij heeft zich totaal niet bekommerd om de veiligheid van de mensen die langs het Novotel liepen toen het vliegtuig van het balkon werd gegooid, zich niet bekommerd om de veiligheid van goederen en mensen die zich op het Binnenhof bevonden toen het vliegtuigje (met kerosine en methanol) boven het Binnenhof vloog en uiteindelijk op 5 meter afstand van een getuige ter aarde stortte. Bovendien heeft verdachte een no fly zone, die uit veiligheidsoverwegingen geldt boven het Binnenhof en omgeving, geschonden. Dit alles is verdachte kwalijk te nemen. Het was een onbezonnen actie", aldus de advocaat-generaal.

 

De rechtbank veroordeelde Ratelband tot dezelfde straf als die vandaag is geëist, die hiertegen hoger beroep in stelde.