zaterdag, 5. juli 2014 - 16:50 Update: 05-07-2014 20:25

Vrachtwagenchauffeurs in actie tegen loondumping

transport, chauffeur, vrachtauto
Foto: Archief FBF.nl
Nederland

Zondag gaan Nederlandse vrachtwagenchauffeurs de parkeerplaatsen langs om enquêtes af te nemen onder hun Oost- Europese collega’s over hun werkomstandigheden.

Daarna bivakkeren en overnachten ze op de parkeerplaats Portland in Rotterdam tussen hun Oost- Europese collega’s. Maandagochtend brengen ze een bezoek aan een transportwerkgever in de regio die het niet zo nou neemt met de regels.

Met hun actie roepen de chauffeurs op tot handhaving van de bestaande regels en wijzen ze op het belang van ketenaansprakelijkheid, waarbij opdrachtgevers aansprakelijk gesteld kunnen worden voor het organiseren van of het wegkijken bij loondumping. Na het zomerreces behandelt de Tweede Kamer de Wet Aanpak Schijnconstructies, waar ‘verruiming van de ketenaansprakelijkheid’ een onderdeel van is.

Achtergrond

Al jaren is er aandacht voor misstanden in de transportsector. Concurrentie wordt vervalst, gezonde werkgelegenheid wordt verdrongen en buitenlandse chauffeurs uitgebuit. Nog altijd wordt wet en regelgeving te slecht of niet gehandhaafd en weet een toenemend  aantal transporteurs en opdrachtgevers hiervan te profiteren.