woensdag, 3. december 2014 - 15:03 Update: 03-12-2014 15:07

Vrijspraak ex-directeur Groen Invest van fraude

Vrijspraak ex-directeur Groen Invest van fraude
Foto: Archief EHF
Den Bosch

De 70-jarige ex-directeur van het Veldhovense Groen Invest BV is woensdagmiddag door de rechtbank Oost-Brabant vrijgesproken van faillissementsfraude. ‘Ook krijgt de man geen straf voor het zonder vergunning aanbieden van beleggingsobjecten’, meldt de rechtbank woensdagmiddag.

Groen Invest en haar dochtervennootschappen verkochten vanaf 1996 rechten op kapopbrengsten van robiniabomen. In totaal werd voor ruim 70 miljoen euro verkocht aan zo’n 5500 particuliere beleggers. Toen het bedrijf in mei 2009 failliet ging, deed de curator aangifte tegen de voormalig directeur voor onder meer faillissementsfraude. 

De man onttrok als directeur van Groen Invest en de dochtervennootschappen grote geldbedragen aan de onderneming. Hij zag daar geen bezwaar in, omdat hij zelf een veel groter bedrag aan de onderneming had uitgeleend.

Vrijspraak

Volgens de rechtbank wist de directeur op het moment van de onttrekkingen nog niet dat zijn bedrijf failliet zou gaan. Een oorzaak van het faillissement is volgens de rechtbank de weigering van een vergunning, waardoor het bedrijf versneld geld moest terugbetalen aan de beleggers. 

Een andere oorzaak van het faillissement acht de rechtbank de uitkomst van een procedure tegen een oud-aandeelhouder. Groen Invest moest hem vier miljoen euro betalen. Vijf dagen na deze veroordeling is het bedrijf failliet verklaard.