dinsdag, 4. maart 2014 - 14:52 Update: 03-07-2014 0:41

Vrijwilliger Opwekking krijgt zes maanden cel voor verduistering en witwassen

Foto van rechter in toga | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Putten

Een 62-jarige man uit Apeldoorn is dinsdag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf en 240 uur werkstraf voor verduistering en witwassen. De man heeft jarenlang als geldteller van de Stichting Opwekking tijdens een festival in het Pinksterweekend in Biddinghuizen geld verduisterd en witgewassen. De man moet aan de stichting ruim 175.000 euro terug betalen.

De man werd in 2012 op basis van camerabeelden na een aangifte van de stichting betrapt. Hij heeft de feiten bekend. De rechtbank vindt dat de verdachte zijn positie als penningmeester en geldteller bij de stichting misbruikte en het vertrouwen dat de stichting in hem had ernstig geschaad heeft. De man is pas gestopt met de verduisteringen toen hij werd betrapt. De rechtbank kon zich niet aan de indruk onttrekken dat hij zou zijn doorgegaan als dat niet was gebeurd.HihIJ

Volgens het Openbaar Ministerie verduisterde de man al sinds de jaren tachtig geldbedragen. Wegens verjaring van de oude feiten kon de rechtbank alleen oordelen over verduistering sinds 2006 en witwassen vanaf 2000.