maandag, 15. december 2014 - 10:48 Update: 15-12-2014 11:22

'Vrouwelijke zedendelinquenten hebben vaak een medepleger'

Vrouwelijke zedendelinquenten hebben vaak een medepleger
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Zedendelicten plegen, dat doet een vrouw niet. Althans, dat wordt vaak gedacht. Toch zijn vrouwen wel degelijk ook daders van zedendelicten. En veel van deze vrouwen hebben een medepleger.

Dit blijkt uit het promotie-onderzoek van Miriam Wijkman. Zij promoveert op 15 december aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. 

Wijkman onderzocht de kenmerken van vrouwelijke zedendelinquenten. Zij onderzocht hun strafdossiers en strafbladen, in een periode van 1994-2008. Naast het samenplegen vond zij dat vrouwelijke zedendaders geen overwegend seksuele motieven voor het delict hebben. Bij 98% van de daders is er bovendien geen seksuele stoornis vastgesteld, zoals pedofilie. Opmerkelijk, want vrouwelijke daders maken veel minderjarige slachtoffers. 

Hoe valt dit te verklaren? “De seksuele voorkeur van de mannelijke mededader kan meespelen,” suggereert Wijkman. “Hij zou bijvoorbeeld een voorkeur kunnen hebben voor jonge kinderen. Ook is het lastig om seksuele stoornissen en pedofiele interesses vast te stellen bij vrouwen. 

Wijkman geeft voor het eerst een overzicht van de kenmerken van deze daders. Haar bevindingen zijn van belang voor de praktijk van recherche en behandeling. Wijkman: “Je zou behandeling van dit soort daders juist niet op het seksuele aspect van de delinquentie moeten richten, maar meer op de algemene psychosociale problemen van de dader.”

Categorie:
Provincie: