donderdag, 18. december 2014 - 19:53 Update: 19-12-2014 14:22

VS draagt alle MH17-data over aan Nederland

VS draagt alle MH17-data over aan Nederland
Foto: Archief EHF
Washington

Alle data waarover de Verenigde Staten beschikken met betrekking tot de ramp met vlucht MH17 zijn overgedragen aan Nederland.

Dat heeft de Amerikaanse onderminister voor Europese Zaken Victoria Nuland laten weten. Dit meldt de NOS donderdag. Tijdens een bijeenkomst bij de conservatieve denktank American Entreprise Institute verklaarde ze: 'We hebben alle informatie, inclusief geheime informatie, gegeven aan de Nederlanders die de onderzoekers zijn en aan ICAO'. En: 'Als de Nederlanders de zaak uitrollen, zullen ze ons waarschijnlijk vragen van enige informatie de geheimhouding op te heffen en ik denk dat we op dat vlak wel hulp kunnen bieden.'

Tegen een Russische journalist in de zaal liet Nuland weten dat de VS nog steeds ervan uit gaan dat vlucht MH17 beschoten is met een BUK-raket vanuit  een gebied dat onder controle stond van de seperatisten. Nuland: 'Dat heeft minister Kerry vlak na de ramp al gezegd'.

Nuland vraagt zich af of ook Rusland zijn data aan Nederland heeft gegeven. Nuland:'Ik heb Nederland en de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie aangeraden om de Russen naar hun informatie te vragen, want er komen eigenaardige theorieën uit Rusland.' De Onderzoeksraad voor Veiligheid wil niet reageren op de opmerkingen van Nuland. De raad zegt niks over welke informatie ze van wie hebben ontvangen.

Lees alles over:
Categorie:
Tag(s):