donderdag, 12. juni 2014 - 14:51 Update: 03-07-2014 0:34

VUmc pleit voor controle gezin bij uitbraak van MRSA-bacterie

Foto van VUmc Amsterdam | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Wanneer gezinsleden van dierenartsen in het ziekenhuis worden opgenomen, zouden zij standaard moeten worden gescreend op de MRSA-bacterie, de 'ziekenhuisbacterie'. Hiervoor pleit arts-microbioloog Erwin Verkade, die vrijdag 13 juni promoveert bij VUmc.

"Een variant van deze bacterie, die veel voorkomt bij mensen die met varkens in aanraking komen, is regelmatig ook bij gezinsleden van dierenartsen aan te tonen", aldus Verkade, die zijn onderzoek deed bij het Amphia Ziekenhuis in Breda.

Ongeveer één op de duizend mensen in Nederland is drager van de Staphylococcus aureus-bacterie die resistent is tegen veelgebruikte antibiotica (MRSA). In andere landen komt MRSA, ook bekend als de 'ziekenhuisbacterie', veel vaker voor. Om verspreiding in Nederland te voorkomen, wordt bij iedereen die in een buitenlands ziekenhuis opgenomen is geweest, gecontroleerd of ze de bacterie bij zich dragen.

In 2005 werd een variant van MRSA ontdekt die veel bij varkens en vleeskalveren voorkomt. Daarom wordt deze variant ook wel vee-gerelateerde MRSA genoemd. Mensen die frequent met deze dieren in aanraking komen, zoals dierenartsen, zijn vaak drager van deze bacterie. Sinds 2006 wordt deze groep daarom gescreend als zij in het ziekenhuis komen.

Categorie:
Tag(s):