maandag, 21. april 2014 - 16:26 Update: 03-07-2014 0:37

Vuurwerkincident bekerduel voorgelegd aan aanklager betaald voetbal

Foto van voetbal supporters vuurwerk | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

De KNVB gaat het vuurwerkincident in de Kuip aan het begin van de Bekerwedstrijd zondag tussen PEC-Zwolle en Ajax voorleggen aan de openbare aanklager betaald voetbal. Dit heeft de KNVB maandag bekendgemaakt.

De KNVB bekerfinale tussen PEC Zwolle en Ajax is zondag in de eerste vijf minuten van de wedstrijd door de arbitrage stilgelegd. De KNVB betreurt de ongeregeldheden en hecht er waarde aan om toe te lichten hoe de veiligheid rondom het evenement georganiseerd is.

'Voor de wedstrijden die de KNVB organiseert streven we er voortdurend naar dat alle duizenden supporters op een zo publieksvriendelijke wijze van de wedstrijd kunnen genieten. Voor de KNVB bekerfinale en de Johan Cruijff Schaal maken we met de clubs gerichte afspraken over het vervoer van de supporters naar het stadion en voldoen we aan alle vergunningsvoorwaarden die door de lokale autoriteiten aan ons worden gesteld', stelt de KNVB.

Voor de bekerfinale van dit seizoen heeft de KNVB maximaal ingezet op de veiligheid in het stadion, waaronder elektronische toegangscontrole, cameratoezicht in het gehele stadion en maximale inzet van stewards en particuliere beveiligers.

Gefouilleerd
Daarnaast zijn de supporters van beide clubs die bij de wedstrijden waren tweemaal gefouilleerd: eenmaal bij het vertrek en eenmaal bij aankomst in het stadion. Op basis hiervan zijn er al diverse mensen toegang tot het stadion geweigerd.

Dat een kleine groep personen zich niet heeft weten te gedragen, is uiterst teleurstellend. De KNVB gaat de gebeurtenissen van deze wedstrijd met de clubs en de lokale autoriteiten grondig evalueren. Ook richt de KNVB zich erop om samen met de clubs de daders op te sporen en te bestraffen. 'Deze mensen horen wat ons betreft niet in een voetbalstadion thuis', aldus de KNVB.

Tevens worden de ongeregeldheden voorgelegd aan de aanklager betaald voetbal. De aanklager betaald voetbal is een onafhankelijk tuchtrechtelijk orgaan dat op basis van rapportages bepaalt of er een vooronderzoek gestart wordt. In het vooronderzoek wordt onderzocht of de betrokken partijen er alles aan gedaan hebben om de ongeregeldheden te voorkomen. Op basis daarvan volgt een schikkingsvoorstel of sepot.

Categorie: