woensdag, 20. augustus 2014 - 10:10 Update: 20-08-2014 16:32

VVD wil vanwege overlast beschermde status meeuwen opheffen

Meeuwen bestrijden niet beschermen
Foto: Archief FBF
Den Haag

De meeuwenoverlast is een groot probleem in vele kuststeden, van Den Helder tot diep in Zeeland. Zelfs de wekelijkse Kaasmarkt in Alkmaar moet de kazen met hand en tand verdedigen tegen de aanvallen vanuit de lucht.

Maar door de beschermde status van de meeuw kan er vrijwel niets tegen de overlast gedaan worden. De VVD wil dat de meeuw van de lijst van beschermde diersoorten afgehaald wordt, zodat meeuwenoverlast in de kuststeden effectief kan worden aangepakt.

VVD natuurwoordvoerder Rudmer Heerema: ”Meeuwen op het land, onweer aan het strand, dat gaat al lang niet meer op. Meeuwen leven niet meer boven zee en ook al lang niet meer alleen op het strand. Ze trekken de binnensteden in, voor voedsel en om te nestelen. De overlast van meeuwen in de steden aan de kust is bijzonder groot. Meeuwen scheuren vuilniszakken open, beschadigen auto’s, vervuilen de buurt, zorgen voor ongedierte en houden duizenden mensen ’s nachts uit hun slaap.

Bovendien kunnen ze heel agressief zijn tegen met name kinderen als ze hun nesten in de binnensteden beschermen. Ondergrondse containers plaatsen is niet genoeg, we moeten iets doen aan die steeds groter wordende meeuwenkolonie. Nog even en het probleem is net zo groot als bij de ganzen”

De meeuw staat volkomen onterecht op deze lijst.  Heerema: “De zeemeeuw moet je niet beschermen, die moet je juist bestrijden. Ik wil dat het voor gemeenten mogelijk wordt om de meeuw met alle mogelijke middelen te bestrijden. Gemeenten weten prima wat het beste werkt in hun eigen stad of dorp.”

Heerema zal de staatssecretaris in het Algemeen Overleg Natuurbeleid op 2 oktober vragen om de meeuw zo snel mogelijk van de lijst  van beschermde inheemse diersoorten af te halen.

 

Provincie:
Tag(s):