maandag, 13. oktober 2014 - 15:47 Update: 14-10-2014 18:21

Wachtwoorden 1,3 miljoen Nederlandse e-mailadressen door hacken gekraakt

Circa 1,3 miljoen Nederlandse e-mailadressen in gehackte dataset van 1,2 miljard
Foto: Archief EHF
Den Haag

Van de wereldwijde hack afgelopen zomer waarbij hackers miljoenen e-mailadressen en wachtwoorden hebben buitgemaakt, zijn zeker 1,3 miljoen Nederlandse adressen gehackt. Dit meldt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) maandag.

Het NCSC heeft de lijst met Nederlandse adressen verkregen van het bedrijf dat de cyberhack na de zomer naar buiten bracht. Het ging toen om 1,2 miljard inloggegevens wereldwijd afkomstig van 420.000 kwetsbare websites.

Volgens het NCSC zijn mogelijk meer Nederlanders dan de 1,3 miljoen getroffen. Veel mensen hebben een Gmail- of Hotmail-adres en die eindigen niet op .nl, maar op .com. Het kan dus best zijn dat er nog meer Nederlanders zijn gehackt.

Het NCSC heeft inmiddels de providers van de e-mailadressen geïnformeerd. Zij kunnen hun klanten informeren. Mensen in het bezit van een e-mailadres eindigend op .nl die geen bericht van hun provider ontvangen, kunnen er over het algemeen van uitgaan dat hun e-mailadres geen onderdeel is van deze dataset.

Opvallend is dat ook een aantal overheidsinstanties zijn gehackt. Het gaat daarbij om gemeenten, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en het ministerie van Defensie. Deze partijen zullen door de Informatiebeveiligingsdienst worden geïnformeerd.

Het beste wat mensen nu kunnen doen is hun wachtwoorden veranderen, op verschillende websites verschillende wachtwoorden nemen en die ook weer af en toe veranderen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):