zondag, 7. september 2014 - 9:10 Update: 07-09-2014 9:42

Wapenstilstand Oekraïne voor korte tijd geschonden

Wapenstilstand Oekraïne voor korte tijd geschonden
Foto: Archief FBF

Na iets meer dan 24 uur is in het oosten van Oekraïne het staakt-het-vuren geschonden.

Bewoners en journalisten hoorden zware explosies en heftig artillerievuur in de buurt van de stad Marioepol. De stad ligt vlakbij de grens met Rusland en is een strategisch belangrijke plek. Volgens een verslaggever van het Franse persbureau AFP leek een controlepost van de Oekraïense troepen in brand te staan. Dit melden verschillende media zondag

Tientallen personenauto's reden richting de stad om het geweld te ontvluchten. De gevechten duurden niet erg lang, rond 23 uur Nederlandse tijd was het weer rustig in de stad. Over eventuele slachtoffers is nog niets bekend.

Het was zaterdagochtend ook al onrustig geweest in Oost-Oekraïne. Toen werden in de stad Loegansk vrachtwagens van het Rode Kruis bekogeld met handgranaten. De wagens moesten gedwongen terugkeren.

Oekraïne bereikte vrijdag een tijdelijk bestand met de seperatisten over het neerleggen van de wapens. In de nacht van vrijdag op zaterdag bleef het nog rustig. President Porosjenko van Oekraïne en zijn Russische collega Poetin voerden zaterdag een telefoongesprek, waarbij ze de wens uitspraken om te komen tot een duurzaam bestand.

 

Categorie: